Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, metil alkolle üretilen içkilerin en düşük dozda bile ölümcül ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Son günlerde sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin arttığını belirten Cander, kasım ve aralık aylarında bu tür vakaların daha sık görüldüğünü ifade etti.

Metil alkol ve karbonmonoksit zehirlenmelerine sıkça rastlandığını vurgulayan Cander, "Maalesef bugünlerde çok sayıda vatandaşımızı kaybettiğimizi duyuyoruz ve hastanelere başvurular da artmış durumda. Metil alkol, en öldürücü zehirlenmelerden biridir ve bu yıl özellikle ciddi bir artış yaşanıyor," dedi.

Cander, metil alkolün sanayide yaygın olarak kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

-"Sahte içki" olarak bilinen zehirlenmelerde en yaygın etken metil alkoldür. Metil alkol, sanayide ulaşılabilir ve ucuz bir madde olarak sıklıkla kullanılıyor.

-Metil alkol ile üretilen içkiler, son derece zehirli hale gelir. Metil alkol, alındıktan sadece bir saat içinde kana karışır. İlk aşama genellikle fark edilmez, ancak bu "sessiz dönem" 30 saate kadar sürebilir.

-Bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı gibi semptomların yanı sıra, gözlemler çok önemli bir belirti oluşturur. Işıktan korkma, bulanık görme, çift görme ve körlük gibi etkiler görülebilir. Çünkü metil alkol vücutta asite dönüşerek göz sinirlerine zarar verir. Bu durumu yaşayanların yaklaşık yüzde 25'inde kalıcı hasar meydana gelir.

Geç dönemde, vücutta asit birikimi artar ve bu durum kanda asidoz adı verilen tabloyu oluşturur. Tüm organlar bu durumdan etkilenir. Cander, gözden sonra en çok etkilenen organın beyin olduğunu belirtti: "Metil alkol, Parkinson hastalığına da yol açabilir. Geç dönemde hastalar diyalize ihtiyaç duyabilir ve maalesef bu noktadan sonra tedavi çok zordur."

Cander, sahte içki operasyonlarında yakalanan maddelerin ciddi tehlikeler oluşturduğunu da belirterek şu uyarılarda bulundu:

-"Bu maddeler, bir kişinin ölümüne yol açabilecek zehirli bir doza sahip olabilir. Ayrıca, insanların evde ürettikleri içkilerle de zehirlenmeleri söz konusu olabilir."

-Rakı üretiminde, fermantasyon sırasında beklenmedik şekilde etil alkol, zamanla metil alkole dönüşebilir. Güvenli doz konusunda kesin bir sınır yoktur. Hatta kilogram başına 0,1 mililitre metil alkol bile öldürücü olabilir.

-1 mililitre metil alkol, yani on katı kadar bir doz da ölümcül olabilir. Etil alkol alarak durumu düzeltmeye çalışmak, daha fazla kayıp zamana yol açabilir. Acil servise başvurmak en doğru yaklaşımdır."