Türkücü Berdan Mardini, 2016 yılında Mardin’de doğduğu köye istihdam sağlamak amacıyla kurduğu gül yağı ve gül suyu fabrikasıyla büyük bir başarıya imza attı. 60 dönümlük bir araziyle başlayan üretim, 8 yıl içinde kapasitesini 10 katına çıkardı ve bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor.

"Amacım Bölgeme İstihdam Sağlamaktı"
Berdan Mardini, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, girişiminin hikayesini takipçileriyle paylaştı. “Mezopotamya’nın 'Rose Damascena' güllerini dünyaya tanıtmak istedim. İlk hedefim bölgemde istihdam yaratmaktı. Bugün fabrikamızda sezonluk olarak 400 kişi çalışıyor. Doğduğum topraklara olan sorumluluğumu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum,” dedi.

Mardini, bu girişimi bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünü belirterek, “Para, imkan ve dostluk paylaşıldıkça anlam kazanır,” ifadelerini kullandı.

Gül Yağının Kilosu 500 Bin Lirayı Aşıyor
Dünyanın en pahalı hammaddelerinden biri olan gül yağını üreten fabrika, Almanya, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle ihracat görüşmeleri yürütüyor. Mardini, geçen yıl gül yağını kilogramı 14 bin eurodan sattıklarını belirtti.

Fabrikaya yakın 600 dönümlük alanda yetiştirilen ve "Isparta gülü" olarak bilinen Rosa Damascena türü güller, kadın işçiler tarafından toplanıyor. Elde edilen gül yağı ve suyu iç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Kadın İstihdamı Öne Çıkıyor
Fabrikanın iş gücünün yüzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Berdan Mardini, "Kadın istihdamına öncelik verdiğimiz için mutluyuz. Turizmle entegre çalışmalar yaparak Mardin'in güllerini dünya çapında tanıtmayı amaçlıyoruz," dedi.

"Ailelerimize Destek Oluyoruz"
Tarlada çalışan kadınlardan Şükran Kaçan (19), gül hasadı yaparak ailesine destek olduklarını ifade ederken, Şükriye Esen (54) ise tarlada çalışmaktan keyif aldığını belirtti. Güller, hasadın ardından raylı sistemle fabrikaya taşınıyor ve buharla kaynatılarak gül yağı ve suyu elde ediliyor.