Asgari ücretin yetersiz kalmasının ardından, en düşük emekli maaşı 14.469 TL olarak belirlenmiş, ancak bu durum büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Şimdi ise emeklilik yaşı konusu gündeme geldi. SGK Uzmanı İsa Karakaş, köşesinde “Emeklilik yaşı artık 65’e yükseldi” başlıklı yazısıyla bu önemli konuyu ele aldı.

Sosyal güvenlik sisteminin içinde yıllarca görev yapmış ve 30 yıla yakın SGK Başmüfettişliği yapmış olan İsa Karakaş, emeklilikte erken yaşlarda planlama yapmanın önemini vurguladı. Her zaman belirttiği gibi, aileler için belki de en değerli miras iyi bir emeklilik planlamasıdır. Ancak, bu planlamanın doğru bilgi kaynaklarına dayalı olması son derece önemlidir. Karakaş, özellikle emeklilik işlemlerini yürüten SGK ve SGK çalışanlarından alınan bilgilerin en güvenilir kaynaklar olduğunu belirtti.

Emeklilik Yaşı Artık 65 Mi Oldu?

Yeni düzenlemeye göre, artık işe başlayan işçi, memur, esnaf ve diğer tüm kişiler, 58-60 yaşında emekli olamayacaklar. Emeklilik yaşı artık 65'e kadar çıkmış durumda. Ancak erken emeklilik için hâlâ bazı fırsatlar mevcut. Tedbir alarak 65 yaş emekliliğinden kurtulmak mümkün.

Erken Emekliliğin Belirleyici Hususları

Erken emeklilik için üç temel şart gereklidir: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalı olma süresi. Erken emekliliğin en önemli faktörü ise işe başlama tarihi ve sigorta süreleridir. Örneğin, 1984 yılında sigortalı olan bir kişi, yaş şartı olmadan prim gün sayısını tamamlayarak emekli olabilir. Ayrıca, SSK’dan erken emeklilik için daha az prim gerekmektedir, bu da Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalılarına göre avantaj sağlamaktadır.

58-60 Yaş Emekliliği Artık Mümkün Değil!

Emeklilik yaşının giderek yükseldiği göz önüne alındığında, özellikle çocuklarımızın 50’li yaşlarda emekli olmaları neredeyse hayal haline geliyor. 65 yaşına kadar kademeli bir geçiş süreci bulunuyor ve 2008 yılı öncesi sigortalı olanlar bu durumdan etkilenmeyecek. Ancak 2008 sonrası sigortalı olanlar için emeklilik yaşının 65’e kadar çıkması söz konusu.

Emeklilik İçin Kademe Bekleyenler

2008 yılı öncesi sigortalı olanlar için, kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda, belirli prim gün sayısını tamamlayarak emekli olabilecekler. Emeklilik için prim ödeme sürelerini tamamlamak ve yaş sınırına uymak, emeklilikte başarılı olmanın temel şartlarıdır.

65 Yaş Emekliliği ve Geçiş Süreci

2006 yılında başlanan SGK reformu, 2008'de uygulamaya girdi ve 40 yıla kadar uzayan bir geçiş süreci öngörüldü. Bu süreç artık sona eriyor ve 30 Nisan 2008 sonrası işe girenler, prim gün sayısını tamamladıktan sonra 65 yaşına kadar emekli olamayacaklar.

Örneğin, 2015 yılında sigortalı çalışan bir kişi, prim gün sayısını 2035 yılında tamamladığında 58 yaşında emekli olacak, ancak 2048 yılında prim gün sayısını tamamlayan aynı kişi, 65 yaşında emekli olacak.

Son Söz Olarak…

Son olarak, 2008 ve sonrasında sigorta girişi olanlara önerimiz, yasal yollarla primlerini zamanında tamamlamalarıdır. Aksi takdirde, 65 yaşındaki emeklilik yaşını aşmalarına engel olacak bir durumla karşılaşabilirler.