
Yılbaşı yaklaşırken, İstanbul başta olmak üzere sahte içkiden kaynaklanan ölümler artış göstermeye başladı. 2021 yılında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, satın aldıkları sahte içkiler nedeniyle 32 kişi zehirlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesinde sahte içki piyasasında artış olabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Mustafa Doğan, "Sahte alkolün gerçek mi sahte mi olduğunu tadından veya kokusundan anlamak mümkün değil. Yüksek miktarda alkol tüketen kişilerde tedaviye rağmen hayatını kaybetme riski ya da kalıcı organ kaybı, görme bozukluğu gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir" dedi.
Sahte içkiden zehirlenen kişiler arasında Pakistan uyruklu Ikhlague Hussam, Emin Kırcaali, Mehmet Pamukçu, Sadık Akın Usal, Altuğ Oktay, Turan Vardı, Remzi Zabınoğlu, Nurcihan Engin ve eşi Levent Engin, Hasan Nişancı, Vedat Bektaş ve Ahmet Ataman hayatını kaybetti. 20 kişi de hastanede tedavi gördü. O dönemde tedavi gören hastaların yaşamını kurtarabilmek için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Doç. Dr. Doğan, "Bir kısmının vücudunda kalıcı hasar ve engeller oluştu. Yılbaşı arifesindeyiz, alkol tüketiminin artacağını tahmin ediyoruz. Bu sorunu bir daha yaşamamak için alkol tüketicilerinin sadece bandrollü, kapağı kapalı ve üretim menşei belli olan içkiler tüketmelerini öneriyoruz" dedi.
‘Sahte Alkolü Tadından ve Kokosundan Anlamak Mümkün Değil’
Yılbaşı yaklaşırken eğlence sektöründeki hareketliliğe de dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, "Yılbaşında alkol tüketiminin artacağı öngörülüyor. Bu da fırsatçılara zemin hazırlıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi sahte alkol piyasaya sürülebilir. Bu yüzden içki alacak kişilerin şişenin kapalı olmasına, bandrollü olup olmadığını kontrol etmelerine özen göstermeleri önemli. Sahte içkiyle tüketilen alkolde bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlar görülebilir. Sahte içkiden zehirlenen kişilerde ise görmede bulanıklık, kararmış bir manzara gibi farklı bir tablo da daha belirgin olabilir. Bu tür semptomlar ortaya çıkarsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
‘Organ Yetmezliği Durumunda Daha İleri Tedavi Gerekebilir’
Sahte alkol zehirlenmesinin tedavisini anlatan Doç. Dr. Doğan, "Tedavide özellikle antidot tedavisi ön plana çıkıyor. Ancak organ yetmezliği bulguları ortaya çıkarsa, karaciğer, böbrek yetmezliği veya görme kaybı gibi durumlar gelişebilir. Ayrıca diyaliz tedavisi, kanı temizlemek için uygulanabilir. Erken başvuru, tedavi başarısını artırır. Geç başvuran ve yüksek miktarda alkol tüketen kişilerde tedaviye rağmen hayatını kaybetme riski veya kalıcı organ kaybı yaşanabilir" diye konuştu.
Doğan, sahte alkolün tadından, renginden ya da kokusundan ayırt edilemeyeceğini vurgulayarak, güvenli içki tüketiminin önemini bir kez daha hatırlattı.