Kanadalı bir biyolog hastalığın, koronavirüsün öncüllerinden birini taşıyan yarasaları yiyen köpeklerin bağırsaklarında hızla evrilmiş olabileceğini ileri sürerek düşünceye teşvik edildi. Bu durumda araştırmacılar arasında tartışmaya neden oldu. Bulguları reddeden diğer araştırmacılarsa köpek sahiplerinin endişelenmesine gerek olmadığını belirtiyor. Araştırma, Aralık'ta ilk vakaların bildirilmesinden bu yana dünya geneline yayılarak iki milyon insana bulaşan virüsün kökenini araştıran bilim insanlarınca ortaya atılan bir dizi teorinin sonuncusunu oluşturuyor.
Virologların çoğu, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün, koronavirüs türlerini taşıdığı bilinen yarasalardan kaynaklandığını ve başka bir hayvan aracılığıyla insanlara bulaştığına inanıyor.
Yılanlar ve pangolinlerin aracılık yaptığı iddia edilen virüsün, insanlara Vuhan kentindeki canlı hayvan pazarında bulaştığı öne sürülmüştü. Genlerin moleküler evrimi çalışmalarında veri kullanımı alanında uzmanlaşan Profesör Xia, yılanlarda ve pangolinlerde tecrit edilen virüs, hayvanların hastalığın yarasalardan insanlara geçişindeki kayıp halka olamayacağı sonucuna vardı.
Profesör Xia, şöyle konuştu:
Gözlemlerimiz SARS-CoV-2'nin kökeni ve insana ilk geçişine dair yeni bir hipotezin oluşumuna imkan tanıdı. SARS-CoV-2'nin öncülü ve en yakın akrabası olan bir yarasa koronavirüsü türü, bağırsağına bulaştığı köpekgillerde büyük ihtimalle hızla evrimleşti ve insanlara sıçradı.
Bu bulgu, SARS-CoV-2'yle mücadelede vahşi köpeklerdeki SARS benzeri koronavirüslerin takibinin önemini gösteriyor.
Öte yandan, araştırmaya dahil olmayan bir bilim insanı makaleyi sert biçimde eleştirdi.
Xia, koronavirüsün başka bir türden insana bulaşması için "Çok nadir bir olay olmalı, aksi takdirde aşırı yerel bir köken yerine birden fazla yerde salgın başlardı" sözlerini dile getirdi. Profesör Xia, "Virüsün hayatta kalabilmesi, ZAP'ın aracılık yaptığı antiviral savunmadan başarıyla kaçındığını gösteriyor. Başka bir deyişle, virüs insanlar bakımından gizli ve tehlikeli bir hal almış" dedi.
Koronavirüsün kontrol altına alma girişimi olarak Çin ve Rusya'da bazı sağlık yetkililerinin hem sokaklardaki, hem de evlerdeki kedi ve köpekleri itlaf ettiğine dair birtakım haberler mevcut oluşturuldu. Bu strateji "bilimsellikten uzak ve bütünüyle acımasız" olarak nitelendirildi. Öte yandan geçen hafta Science dergisinde yayımlanan Çin kaynaklı bir çalışmada Kovid-19'a neden olan virüsün köpeklerde "çoğalmasının zor olduğu", bununla birlikte kedilerinse enfeksiyona elverişli olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen ay "Şu anda, köpek veya kedi gibi refakatçi/evcil hayvanların yeni koronavirüse yakalanabileceğine dair kanıt yok" açıklamasını yapmıştı.