Muğla'daki yağışların ardından Geyik Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 7'den yüzde 14'e yükselirken, Bodrum'a içme suyu sağlayan bu baraj kuraklık endişelerini bir nebze de olsa hafifletti. Mumcular Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 5 seviyesinde kaldı.

Son günlerde etkili olan yağışlarla Milas’ta metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’da ise yaklaşık 60 kilogram yağış düştü. Ancak barajların durumu hâlâ kritik. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ve çevresinde altyapı eksiklikleri nedeniyle su baskınlarının yaşandığını ve yağışların alansal dağılımının önemine dikkat çekti.

"Yağışların Alansal Dağılımı Daha Önemli"
Doç. Dr. Özçelik, "Yağışların üst havzalara düşmesi barajlarımızın dolmasını sağlıyor. Ancak Turgutreis ve Akyarlar gibi bölgelerde altyapı eksikliği sebebiyle su baskınları meydana geliyor. Bu durum, kentsel altyapının yetersizliğini gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

Barajların Doluluk Oranı Kritik Seviyede
Bölgedeki barajların durumu hakkında bilgi veren Özçelik, sadece Milas'a içme ve sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı'nın yüzde 40 doluluk oranına sahip olduğunu belirtti. Özçelik, "Kuraklık devam ederse, önümüzdeki yıl su sıkıntısı bölge geneline yayılabilir" dedi.

Uzmanlar, aralık ve ocak aylarında yağışların kritik öneme sahip olduğunu belirterek, altyapı iyileştirme çalışmalarının hızla yapılması gerektiğini vurguluyor.