Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle Türkiye sarsılmıştı. Telekomünikasyon problemi iletişimi kesince bölgelerde tepkiler çığ gibi büyümüş, depremin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen bir türlü çözülemeyen telekomünikasyon problemi krize neden olmuştu.
Webtekno’nun aktardığına göre; Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, Bloomberg HT'nin yayınına katılarak yaşanılanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aksoy'un açıklamalarına göre kule şeklindeki baz istasyonları, açık arazilerde 35 kilometreye kadar veri iletimi yapabiliyor. Ancak şehir merkezlerinde bu durumun değiştiğini belirten CEO, deprem bölgesinde binaların çatılarına yerleştirilen baz istasyonlarının binalarla birlikte yıkıldığını, hal böyle olunca da iletişimin tamamen koptuğunu söyledi.
Aksoy, konuşmalarına deprem olduğu an itibarıyla bölgeye 240'tan fazla mobil baz istasyonu gönderildiğini, bu mobil baz istasyonlarının ortak kullanıma açıldığını söylerek başladı. Ancak bu noktada da sorun yaşandığından bahseden CEO, gönderilen mobil baz istasyonlarının yoğunluk nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığını, bundan kaynaklı olarak da daha ilk an itibarıyla gecikme yaşandığını ifade etti.
Aksoy’un aktardığına göre, mobil operatör şirketleri için aksaklıklar bir türlü bitmedi. Bölgeye oldukça geç ulaşan mobil baz istasyonları, bu kez de elektrik sorunu ile karşılaştılar. Enerji olmadığı için hizmet verilemediğinden bahseden Aksoy, jeneratörlere yöneldiklerini ancak bu kez de bölgede ciddi akaryakıt sıkıntısı yaşandığı için çalışamadıklarını söyledi.
Bu arada; Engin Aksoy, acil durum anlarında bir "Afet Protokolü" uygulandığını, her şeyin buna göre yapıldığını söylüyor. Vodafone Türkiye CEO'suna göre mobil operatörler, uygulanan protokol kapsamında elektrik, yakıt, geçiş ve riskli bina bildirim konularında hiçbir önceliğe sahip değiller. Bu da hizmet ulaştırmada sorunlara yol açıyor. Şeklinde açıklamalarını sürdüren CEO, Vatandaşlar ile yerel yönetimlerin çoğu zaman kule tipi baz istasyonu kurulmasını istemediğini söyleyen Aksoy, hal böyle olunca da mecburen bina üzerine baz istasyonu kurmak zorunda olduklarını, bu durum değişmedikçe sadece Vodafone değil, hiçbir mobil operatörün daha fazlasını yapamayacağını, kule tipi güçlü baz istasyonları daha da yaygınlaşmazsa nüfusun yoğun olduğu yerlerde meydana gelecek tüm depremlerde iletişim sorunu yaşanacağını ekledi.