
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’deki Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 15,44'e kadar düştüğüne dikkat çekerek, bu yaz ciddi bir kuraklık yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yaşar, “Bu, doğanın bize son uyarısıdır” diyerek suyun dikkatli kullanılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Barajlarda Su Seviyesi Endişe Verici
İzmir’in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından karşılanıyor. Ancak bu yıl yetersiz yağışlar nedeniyle su seviyelerinde ciddi düşüşler yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre:
- Tahtalı Barajı: %15,44 (Geçen yıl aynı dönemde %32,14)
- Balçova Barajı: %36,81 (Geçen yıl %69,97)
- Ürkmez Barajı: %27,28 (Geçen yıl %41,78)
- Güzelhisar Barajı: %69,93 (Geçen yıl %88,67)
- Gördes Barajı: %6,10 (Geçen yıl %11,93)
- Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: %20,76 (Geçen yıl %44,94)
‘Barajlar Bu Yaz Kuruyabilir’
Prof. Dr. Doğan Yaşar, özellikle Tahtalı Barajı’ndaki yüzde 17’lik düşüşün ciddi bir su kaybına işaret ettiğini belirtti. Şubat ayının sonuna gelinmesine rağmen yeterli yağış alınmadığını ifade eden Yaşar, bu durumun baraj doluluk oranlarını daha da aşağı çekebileceğini söyledi.
Yaşar, “Bu saatten sonra rekor yağış dahi olsa doluluk en fazla yüzde 20 olur. Eğer yağışlar yeterli seviyede olmazsa, barajların doluluk oranı yüzde 7'lere kadar düşebilir ve hatta 2008’de olduğu gibi yüzde 2’lere inerek kuruma noktasına gelebilir” dedi.
Kuraklık Döngüsü ve Yağış Tahmini
Yaşar, eylül ayından sonra La Nina dönemine girildiğini, bu nedenle soğuk bir kış yaşandığını belirterek, nisan ayından itibaren nötr bir döneme girileceğini ve yağışların normale döneceğini öngördüğünü söyledi. Ancak bu yağışların barajları doldurmaya yetmeyeceğini de ekledi.
Su Kullanımında Yeni Stratejiler Gerekli
Su kaynaklarının giderek azalması nedeniyle kuyulardan su çekme işlemlerinin derinleştiğini vurgulayan Yaşar, Manisa’daki kuyuların geçmişte 50 metre derinlikten su sağladığını, ancak bugün 500 metreden su çekmek zorunda kalındığını belirtti. Bunun ciddi bir enerji maliyetine neden olduğuna dikkat çekti.
Hidrojeoloji yani su bilimi uzmanlarının su dağıtım şirketlerinde mutlaka görev alması gerektiğini savunan Yaşar, "Bu uzmanlar su yönetimi konusunda karar vermeli. Eğer bilinçli hareket etmezsek, su kaynaklarımız daha da azalacak” dedi.
Türkiye’yi bekleyen kuraklık tehlikesine karşı uyarıda bulunan Yaşar, suyun dikkatli kullanılması gerektiğini ve önümüzdeki yazın su yönetimi açısından kritik bir dönem olacağını vurguladı.