Türkiye'nin girişimiyle, 52 ülkenin imzasıyla Birleşmiş Milletler'e (BM) sunulan mektup, İsrail'e silah ambargosu uygulanması talebini içeriyor. Mektuba İsrail'in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon'dan sert tepki geldi. Danon, Türkiye'yi "kötü niyetlilikle" suçlayarak, Türkiye'nin çatışma yaratma niyetiyle hareket ettiğini savundu.

İsrail'in BM Temsilcisinden Sert Açıklamalar

İsrail'in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon, 52 ülkenin imzaladığı mektubun Türkiye'nin "şer eksenindeki diğer ülkelerle" iş birliği yaparak çatışmalar yaratmayı amaçladığını iddia etti. Danon, Türkiye'nin bu eylemlerini "kötü niyetlilik" olarak nitelendirerek, "Eylemlerinin motivasyonu, şer eksenindeki diğer ülkelerin de desteğini alarak çatışmalar yaratmak olan bir ülkeden başka ne beklenebilir?" ifadelerini kullandı.

İsrail'in "Kötü Niyetli" Ülkelerle İşbirliği Eleştirisi

Danon ayrıca, Birleşmiş Milletler'in "adalet ve etik değerleri savunan liberal devletler tarafından değil, kötü niyetli ülkeler tarafından" yönlendirildiğini öne sürdü. İsrail, kendi çıkarları doğrultusunda her türlü siyasi ve askeri saldırıya karşı mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı.

Türkiye'nin Silah Ambargosu Talebi

Bu girişim, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın öncülüğünde, 1 Kasım'da BM'ye sunuldu. Mektupta, İsrail'e silah ve mühimmat satışının durdurulması ve İsrail'in Gazze ve Filistin'in işgal altındaki bölgelerinde uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği ihlallerin engellenmesi talep ediliyor.

Fidan daha önce yaptığı açıklamalarda, "İsrail'in silah ve mühimmat satın almasına engel olmamız gerekiyor. Bu duyarlılığımızı her platformda sürekli gündeme getirmek zorundayız" demiş ve "İsrail'e silah satmak, soykırıma ortak olmak anlamına gelir" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Mektubu İmzalayan Ülkeler

Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan ve 52 ülke ile iki uluslararası kuruluş tarafından imzalanan mektuba, Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da destek verdi. Mektubu imzalayan ülkeler arasında, Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Cezayir, Çin, İran, Suudi Arabistan, Rusya, Küba, Lübnan, Malezya, Pakistan, Venezuela, Tunus, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler yer alıyor.

Bu gelişme, İsrail'in uluslararası alandaki diplomatik ilişkilerini zorlaştıracak gibi görünüyor. İsrail ise, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin bu tür girişimlerinin kendi güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu belirtiyor ve bununla ilgili tepkilerini her fırsatta dile getiriyor.