Türkiye genelinde NG Araştırma şirketinde yapılan, 10-13 Nisan tarihleri arasında 81 ilden 18 yaş üzeri 2 bin 262 kişinin katılımıyla online araştırma gerçekleştirildi. Bu online araştırma vatandaşlar üzerinde test edilip nasıl bir sonuca varıldığı ortaya çıktı. Araştırmayla, salgının Türkiye'ye ulaştığı Mart ayından bugüne kadar geçen bir aylık süreçte, insanların koronavirüs ile ilgili düşünceleri ve hayat tarzının ne kadar değiştiği, gelecek hakkındaki beklentilerinin neler olduğu ortaya göz önüne serildi.
Dünya genelinde ve ülkemizde günlük olarak oluşan salgınla ilgili rakamlar açıklanmaya devam ediyor. Rakamların sürekli artışta olması salgının ciddiyetini halen koruduğunu gösteriyor. NG Araştırma şirketinin vatandaşlara yönelik yapılan test sonucunda her 5 kişiden 4'ü coronaya yakalanma endişesi olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; bu salgın insanlar üzerinde psikolojik olarak ciddi bir yankı uyandırıyor.
Salgının yayılmasının durdurulması ve kontrol altına alınması için sosyal izolasyon uzmanlarca uygulanması önerilen önlemlerden biridir. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar bu nedenle 'Evde Kal' çağrısı yapıyor. Fakat her ne kadar sosyal mesafe kuralına ve yapılan çağrılara kulak verilip uygulansa da halkın bilinçsizliği bu durum tehlike oluşturulmasına sevk ediyor.
Salgının ilk bir aylık süreci içerisinde corona virüsü belirtilerini bildiğini belirtenlerin oranı yüzde 96'dan yüzde 98'e yükseldi. Salgının ilk günlerinde her 3 kişiden yalnızca 1'i, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı belirtileri tam ve doğru olarak verilen seçenekler arasından seçebilmişti.
Araştırmaya katılanların yüzde 25'i hiç evden çıkmadığını belirtti. Zorunda kalmadıkça çıkmayanların oranı yüzde 37, yalnızca temel ihtiyaç alışverişleri için dışarıya çıkanların oranı ise yüzde 21. İşi nedeniyle mecburen dışarı çıkmak zorunda olanların oranı yüzde 17. Her şeye rağmen gündelik hayatında hiç değişiklik yapmadan yaşamaya devam edenlerin oranı ise yüzde 0,3 (binde 3).
İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla, öncelikle 65 yaş üstü vatandaşlar için, sonrasında da 20 yaş altı gençler ve çocuklar için sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçildi. Araştırmaya katılanlara, genel sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli mi diye sorduğumuzda evet diyenlerin oranı yüzde 77 çıktı. Genel bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi görüşüne katılmayanların oranı yüzde 8 olurken bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 15. Halkın çoğunluğu sokağa çıkma yasağı getirilmesi istediği öngörülmüştür.