Türk Vatandaşlığı İçin Yeni Şartlar: MİT ve Interpol İncelemesi Artık Zorunlu!

Türkiye'de yabancıların Türk vatandaşlığı alma süreciyle ilgili tartışmalar sürerken, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Taşyapan, vatandaşlık başvurularında MİT ve Interpol'den bilgi alındığını belirterek, Fas’ın Türkiye’ye vatandaşlarıyla ilgili nota verdiğini söyledi.

Türk Vatandaşlığı İçin Çok Aşamalı Süreç

Türk vatandaşlığına geçiş süreci, yatırım yapılması, konut edinimi, evlilik gibi çeşitli gerekçelerle başvuru yapan yabancılar için detaylı ve çok aşamalı bir süreçten oluşuyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen bu süreçlerde, Emniyet ve MİT'ten onay alınmadan hiçbir yabancıya Türk vatandaşlığı verilmiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonunda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığının nasıl kazanıldığını ve sürecin hangi aşamalardan geçtiğini detaylandırarak, bazı iddialara açıklık getirdi.

MİT ve Emniyet’in Güvenlik Araştırmaları

Taşyapan, vatandaşlık başvurusunda en önemli aşamanın Emniyet ve MİT tarafından yapılan güvenlik araştırmaları olduğunu vurguladı. "Bu kurumlarımız bize 'Herhangi bir sakıncası vardır veya yoktur' şeklinde bir kanaat sunuyorlar. Bu kanaat olumlu olmadıkça vatandaşlık işlemini başlatmamız mümkün değildir. Her vatandaşlık başvurusunda bu arşiv araştırması yapılmak zorundadır" dedi.

Interpol’den Çift Doğrulama

Son dönemlerde, bazı uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına yönelik tartışmalar sebebiyle, vatandaşlık süreçleri daha titiz bir şekilde takip edilmeye başlandı. Bu süreçte hem başvuru aşamasında hem de başvurunun sonuçlanmasına yakın Interpol’den iki kez doğrulama isteniyor. Taşyapan, "Son dönemde, vatandaşlık başvurusu yapılmadan önce, Emniyet ve MİT soruşturmasının üzerinden beş altı ay geçtiği için Interpol’e tekrar başvuruyoruz ve ikinci bir doğrulama yapıyoruz" diye açıkladı.

Bilgilendirme Sürecindeki Zorluklar

Taşyapan, başka ülkelerin vatandaşları hakkında sağlıklı bilgi almanın bazen zor olabileceğini belirtti. "Bir kişi suç işlediğinde, o ülke Interpol’e bildiriyor ama bu bilginin ülkelere dağıtılması zaman alabiliyor. Bu gecikmeler nedeniyle sanki bu kişi daha önce suç işlemiş gibi vatandaşlık verilmiş gibi bir algı oluşabiliyor" dedi.

Fas'ın Türkiye'ye Verdiği Nota

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği bir yazıyla, Türkiye’de yasal kalış hakkı olmayan yabancıların nikah başvurularını kabul etmemelerini istemişti. Bu uygulamanın kaçak göçmenlerle mücadele amacıyla yeniden hatırlatıldığını belirten Taşyapan, "Yasal ikamet hakkı olmayan yabancıların evlenmelerini gerçekleştirmemelerini söyledik. Fas, Türkiye’ye nota verdi ve kendi vatandaşlarının evlenmeleri için yasal belge getirse bile evlenmelerine izin verilmemesi gerektiğini, bunun Fas’ın konsoloslukları veya büyükelçiliklerinden teyit edilmesini talep etti" şeklinde konuştu.