Paramedya sitesi ekonomi yazarı Metin Yüksel yayınladığı yeni yazısında borsada yaşanan son tehlikeyi köşesine taşırken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Paramedya sitesi ekonomi yazarı Metin Yüksel yayınladığı yeni yazısında borsada yaşanan son tehlikeyi köşesine taşırken çarpıcı ifadeler kullandı. Paramedya sitesi ekonomi yazarı Metin Yüksel yayınladığı yeni yazısında borsada yaşanan son tehlikeyi köşesine taşırken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Metin Yüksel yazısında şu ifadeleri kullandı:

 

 

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN MANİPÜLASYON

 

Manipülasyon, insanları çıkarları için kullanmanın ve kontrol etmenin üstü kapalı biçimidir. Borsada manipülasyon ise insanları kandırmak sureti ile hisse senedi aldırmaktır. Sosyal medyada ‘’İMAJ’’ oluşturup bilginin işlenmesi ve yatırımcının beyninin ‘’İşlenmiş Bilgi’’ ile doldurulması işlemi olarak da anlatılabilir. ‘’Zihin Yöneticileri’’ tarafından üretilen ’’Manipülatif Bilgi’’ ve ’’Aklı Dizayn Edip ve Kiralama ‘’ ile yatırımcı davranışının manipülatör hedefine yönlendirilmesi. Manipülasyon temel olarak, ’’İşlem ve Bilgi ‘’ bazlı olarak düşünülebilir.

 

Manipülasyonun iki türü hissede geleneksel bilgi dağıtım kanalları kullanıldığı dönemlerde ‘’Tahtacının namına bağlı ‘’ çalışırdı, ancak şu sosyal medyanın kanal olması olduğun da büyük oranda iç içe geçmiş durumda,

 

Manipülatif bilginin oluşumu ve yayılma hızı manipülatif işlemlerin yarattığı tahribat açısından önemlidir.

 

BİLGİNİN YAYILMA SINIRLARI VE ETKİSİ,

 

Artık manipülasyonu tanımını uzatmadan ‘’yatırımcıyı kandırma’’ eylemi olarak tanımlamak en doğrusu, yatırımcı kaynak arz ederken hisse yatırımının risk primi kadar değil, bir an önce ‘’köşeyi dönme’’ hayali kurar, bu da onun psikolojik zaafıdır, işte bu psikoloji manipülatörün reçete yazmasını kolaylaştırır.

 

Önce bu bilgi yayma kanalları ve etkisine bakalım. Bilgi nasıl kaynağından çeşitlenerek, kaynaktan kopuyor, nasıl son kullanıcıya ulaştığında kaynak mealini kaybediyor. Tarihsel olarak belki de insanın var olduğu dönemlere dayanır. Benim ilk aklıma gelen; ‘’cumbalı pencere ‘’arkasındaki mahalle kadınlarının bilgi transferi, tabii ki doğal engel var, en fazla sokağın başına kadar yayılmakta, genişleme kadınların bilgiyi ‘’Mahalle Kuaförüne, Tüpçüye, Sütçüye taşımasına bağlı .

 

Tahta sisteminde ‘’goy goy’’ revaçtaydı, bilgi kullanım alanı sınırlı katılımda düşük olunca herkes birbirinin ‘’cebinin faresi’’ idi, sonra borsa medyacılığı dönemi başladı; ‘’Kuşlar, fareler, tüyofösörler, analistler” vs Çarşamba ve perşembe toplama operasyonu başlar, cuma günü bilgi fiyatlanır, hafta sonu dergi çıkar ve pazartesi, salı realize olurdu.  Piyasa oyuncusunun ekonomik gücü önemli bilgi idi, ancak işin içinde artık ‘’borsa medyası da’’ vardı.  Mali veriler detay olarak analiz edilmez, birkaç tane parametre ile şirket hikayesi şekillenirdio dönem insider bilgi bugünkü kadar yoğun değildi, ’’bilginin nakli’’ Basın, Yancı ya da Anadolu örgütlenmesi vasıtası ile sağlanır, piyasa oyuncusunun namı ile birleşir ve ekran/tahta her ne ise fiyat orada vücut bulurdu. Yancı ise oyuncu familyasına yakın kişilerdi, merkez veya Anadolu da organize olmuş, manipülatör temsilciliklerine evrilmiş, model piyasa oyuncusu idi.

 

Kural; zengin görülmek ve o uğurda her şeye katlanmak, Mercedes ile Reno arası bir yaşam sürer giderdi,

 

Esas oğlan repliği; ’’sadece sana söylüyorum kimseye söyleme’’ idi, Gnostik (sır bilgi) çakı, ’’sırra vakıf olmakla’’ ‘’sırra kadem basma ‘’arasında ‘’yatırım dönemleri. Bilgiyi işleyen ve yayan o zamanın aktörleri bunlardı ve fiziki temas esastı. “Cumbalı pencere önüne” göre bilginin yayılma hızı yüksekte olsa sınırı vardı. Günümüze gelince sosyal medya mecrasının yarattığı bir hisse senedi pazarı var. Sosyal medya insanın kişiliklerini dilediğince belirlediği, sanal benlik oluşturmak sureti ile farklılaşarak, iletişim kanalları oluşturduğu platformlar olmuştur. Kişinin profil üzerinde oluşturduğu imgeler (lüks ev/araba vs) ile etkileşim artırılması hedeflenmiştir.

 

Yukarda saydığım bütün aktörler (piyasa oyuncusu, bilgi nakilcisi, yancı, Anadolu temsilcileri vs) aynı, mahallede yani ‘’sosyal mahalle’’ (Tweter da, Telegramda, Facebook’ta vs) yaşamaya başladılar, Manipülasyon maliyeti düştü!!!!!!!!! Geleneksel pazarda sadece piyasa oyuncuları üzerinden takip edilen piyasalar, sosyal mecrada hocalar, üstatlar, ermişler üzerinde takip edilip önceki dönemlerin kat be kat üzerinde yatırımcı, ‘’üretilmiş manipüle bilgiye’’ ulaşabilmektedir. Borsa ,Ekonomi, Finans ön adlı hesaplar yanında gerçek ad/soyadları ile teknik, temel analiz yapanlar ve gerçekten yatırımcıyı doğru bilgilendiren ve eğitenler yanın da sosyal medyayı hisse pazarlamada kullanan namı diğer piyasa oyuncuları ise yatırımcıyı eğitmekten ziyade ‘’Aklı dizayn et ve kirala’’ üzerine çalışıyor, tavan mottoları, kaybetmeyen hisse senet listeleri ve roketler………….

 

Eğitim veren veya hisse analiz yapanlar önemli bir boşluğu dolduruyor ancak ‘’yönlendirme’’ yapanlar ise geleneksel akımın sosyal medyaya taşınmış bilindik yüzleri, tek bir farkla ‘’iletken’’ olma vazifesi binlerce takipçi ve etkileşim üzerinden anında ‘’talebe’’ dönüşüyor. Mahallede komşuluk bitmiş, kimse kimseyi tanımıyor, bilgi nakli için tek şey ‘’Takipçili hesapları kullanmak’’ ya da ‘’Takipçi Kasmak’’. Bir de değişen “Piyasa Oyuncusu Profili” ve “insider bilgi” ile yaratılan ‘’Algı Manipülasyonu’’ mahallenin yeni playboylarını herkes biliyor, ayrı bir yazı konusu .

 

Arz/Talebi etkileyen piyasa oyuncusu ile sosyal medya hesabı arasın da doğrudan yatırımcı ‘’akıl dizayn etme’’ ve ‘’akıl kiralama’’ ilişkisi tecelli etmiştir

 

Robotik işlemlere bağlı ‘’Trading’’işlemlerinin değerlendirilmesi şu anki konumuz değil, konumuz sosyal medya üzerinden patron/piyasa oyuncusunun yada piyasa oyuncusunun münferit portföyünün boşaltmasının sosyal medyada tecellisi.

 

Bu yapılanmayı iki ana grupta toplayabiliriz,

 

Beyaz yakalı, okumuş, analizine itibar edilir, sosyal medya kalemleri. Bu grup daha çok varlıklı piyasa oyuncaları ile ilişkide olup, zengin mahaleden sinyal çakarlar. Renk vermeden çok seçenekli hisse arasından ‘’etkileşimli hisse’’ adresi sufle ederek ,işleme iştirak etmez, ettirirler. Yani ‘’Gönül Çelen‘’ değil, ’’Akıl Çelen”

 

Bu grup ise piyasa oyuncularının tedrisatından geçmiş, onların hisselerini sosyal medya mecrasında pazarlayarak iş yaparlar. Hisse için özel bilgiye gerek yoktur. Varlıkları yeter, bu aslında geleneksel manipülasyonda da önemli bir veridir. Hisse değil hissede kimin olduğu, tipik bir ‘’mürit -mürşit ‘’ilişkisi

 

Yöntem; POMPALA-BOŞALT

Aktörler?????????