Akdeniz'de popülasyonu hızla artan ve içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olan balon balığı, karaya çıkarılmasının yasak olduğu için yakalandığı takdirde cezalar uygulanacak. Amatör balıkçılar, kıyıda veya teknede balon balığı yakaladıklarında balığı öldürüp denize bırakmak zorunda kalacaklar.

Balon balığı, içerdiği tetrodotoksin adlı zehirli madde nedeniyle insan sağlığını tehdit ederken, aynı zamanda ekosistemde de büyük zararlara yol açıyor. Akdeniz'de hızla çoğalan balon balıkları, denizlerin ekosistemini olumsuz etkileyip balık popülasyonunun dengesini bozuyor. Balon balığının güçlü çene yapısı, metali bile koparabilecek kadar kuvvetlidir ve bu, balıkçıların av gereçlerine zarar vermektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020'de başlattığı balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığının yakalanmasını sağlamıştır. Bu avcılık sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi engellenmiştir.

Balon balığının karaya çıkarılmasının yasak olması nedeniyle, amatör balıkçılar yakaladıkları balıkları öldürüp denize atmak zorunda. Ancak, bazı balıkçılar bu balıkları plajlara bırakıyor ve çevre kirliliğine yol açıyor. Antalya sahillerinde çok sayıda ölü balon balığına rastlanırken, çevre kirliliği nedeniyle yürüyüş yapanlar ve denize girenler bu duruma tepki gösteriyor.

Balon balığının yakalanıp karaya çıkarılmasına karşı uygulanan cezalar şu şekilde:

  • Balon balığını karaya çıkaran amatör balıkçılara 3.770 TL
  • Tekne sahibine 5.662 TL
  • Ticari balıkçılara, izinsiz balon balığı yakalamaları halinde 12.835 TL
  • Tekne sahibine 18.880 TL
  • Balon balığı satana 37.770 TL
  • Balon balığını işleyen tesislere ise 75.553 TL ceza uygulanacak.