Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca kişi tarafından sıklıkla kullanılan ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların ödenecek kutu sayısını düşürme kararı aldı. Bu durum, eczacılar ve vatandaşlar arasında tepkilere yol açtı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), konuya dair açıklama yaparak, vatandaşların bu kısıtlamanın hesabını eczacılara sorduğunu belirtti.

"Muayene Ücretleri Yüzde 542 Artarken, İlaç Sayısı Düşürülüyor"

Geçtiğimiz ay muayene katılım paylarına yapılan büyük zamdan sonra, SGK şimdi de eczanelerde sıkça satılan ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlarda sınırlamaya gidiyor. TEİS, yapılan değişiklikle bu ilaçlar için ödenen kutu sayısının azaltıldığını duyurdu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SGK'nın bu kararını eleştirerek, "Hasta vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde 2 kutu veya daha fazla ilaç alacaklarını beklerken, kurum yalnızca bir kutu ödeme yapıyor ve hesap soruluyor" şeklinde konuştu. Saydan, yapılan zammın ardından, vatandaşların ödenen ilaç sayısının neden bir kutuya düşürüldüğünü anlamadıklarını belirtti.

NSAİİ'lerin Önemi

Saydan, kısıtlama getirilen ilaçların, aspirin ve ibuprofen gibi, antibiyotikleri içermeyen, ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar (NSAİİ'ler) olduğunu vurguladı. Bu ilaçlar, ağrıyı azaltırken, inflamasyonu (iltihap) da engellemeye yardımcı olur. Halk arasında ağrı kesici olarak bilinen bu ilaçların uzun süre ve düzenli kullanımının, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğine dikkat çekildi.

"Raporlu Hastalar İçin de 1 Kutu Sınırı"

Saydan, SGK'nın uyguladığı kısıtlamanın raporlu hastalar için de geçerli olduğunu belirterek, "Raporlu hastalarımıza dahi 1 kutudan fazla ilaç verilmiyor. Bu kısıtlamanın halkla paylaşılmasını ve eczacılara yüklenmemesini talep ediyoruz" dedi.

TEİS, vatandaşların, SGK tarafından uygulanan bu tasarruf işlemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını ve bu durumu eczacılardan sorgulamamalarını istedi.