Şarbon hastalığı bulunan büyükbaş hayvanları taşıdığı öne sürülen Rahmeh adlı geminin trafiğiyle ilgili soru işaretlerine yanıt geldi. Hijazi & Ghosheh Group’un sahibi olduğu geminin Türkiye acentesi soruları yanıtladı.

Büyükbaş hayvan taşımacılığında kullanılan Panama bandıralı Rahmeh adlı gemi iki haftadır Türkiye'nin gündeminde.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gemide şarbonlu hayvanların bulunduğunu öne sürdü.

İstanbul’da Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekledikten sonra 6 Eylül 2018’de Marmara’ya açılan gemi için, aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı “İspanya'ya doğru hareket edecek” açıklaması yapıldıve HAYTAP’ın iddialarını yalanladı. Akdeniz açıklarında birkaç gün dolaşan gemi ardından Çeşme'ye geçti. Burada da bir gün kalan gemi Beyrut'a doğru yola çıktı. Şarbon ile ilgili iddialar ve gizemli trafiğiyle ilgili olarak, geçtiğimiz cuma günü Rahmeh'in Türkiye acentesi ile temasa geçildi. Bugün şirketin vekili Avukat Meltem Cırık Nurdoğdu sorulara yanıt verdi.

HAYVANLAR NEREDE?

Et ve Süt Kurumu'nun siparişi üzerine Brezilya'dan Rahmeh adlı gemi ile 4 bin 500 civarında hayvan getirildiğini ekleyen Nurdoğdu, “Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü tarafından hayvanların muayene ve kontrolleri yapılmış; klinik olarak herhangi bir hastalık belirtisinin olmaması nedeni ile tahliye işlemlerinin başlamasına izin verilmiştir. Büyükbaş hayvanlar, 18 Ağustos 2018 tarihinde Bandırma Limanı'nda gemiden tahliye edilmiştir. Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Muayene ve Komisyonunca da bu durum tespit edilmiştir. Bahsi geçen hayvanların gemiye yüklenmesinden önce tüm sağlık kontrolleri ve aşıları yaptırılmış olup hiçbir risk taşımadığı açıktır. Gemi hastalıklı hayvan taşımamış; hastalıklı hayvan tahliye etmemiş; boş olarak Bandırma Limanı'ndan ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.

GEMİ NEDEN İSTANBUL'DA 20 GÜN BEKLEDİ?


Nurdoğdu, “Ancak Kurban Bayramı'nın uzun olmasının da etkisiyle ikmallerin tamamlanması tahmin edilen tarihte gerçekleştirilememiştir. Bu sırada gündeme düşen asılsız haberler nedeni ile söz konusu gemi haberlerin odak noktası olmuş, bazı topluluklar tarafından hedef haline getirilmiştir. Daha fazla yanlış haberlere mahal vermemek adına armatörün de talimatı ile gemi Ahırkapı'dan ikmallerini tamamlayamadan ayrılmak zorunda kalmıştır” dedi .Bandırma Limanı'ndaki tahliye işlemlerinin bitmesinden sonra 19 Ağustos 2018 tarihinde geminin Cebelitarık Limanı'na gitmesi için çıkış izni verildiğini sözlerine ekleyen Av. Meltem Cırık Nurdoğdu, Rahmeh'in yeni sefere hazırlık çalışmaları çerçevesinde yakıt alma, tayfa değişikliğini sağlamak için 20 Ağustos 2018 tarihinde İstanbul Ahırkapı açıklarına demirlediğini belirtti.

Şarbon iddiaları nedeniyle geminin Çanakkale Boğazı'nda yaklaşık 12 saat bekletildiğini kaydeden Nurdoğdu, “Sözde şarbon tehlikesi, gemide canlı hayvanların bulunduğu gibi yanlış bilgilerden dolayı pilot gemiye çıkmak istememiş, saatler geçtikten sonra pilot ikna edilerek gemiye çıkışı sağlanmış ve geminin geçişine izin verilmiştir” bilgilerini aktardı.

NEDEN ÇEŞME'YE GİTTİ?

Geminin Akdeniz'e seyri esnasında sahip değişikliği olma ihtimalinin gündeme geldiğini ifade eden Nurdoğdu, talip olan şirket yetkilisinin gemiyi incelemesi ve yedek parça temini için herhangi bir yük veya hayvan olmadan Çeşme açıklarına demir atıldığını söyledi.