Sırbistan, uluslararası yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan silah alımını durdururken, savunma ihtiyaçlarını İsrail ve Çin gibi ülkelerden karşılamaya başladı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefi doğrultusunda Belgrad, Rus savunma sanayisinden uzaklaşıp Batılı ortaklarla büyük askeri anlaşmalar yapmaya yöneldi.
Sırbistan, Moskova’nın Avrupa’daki en sadık müttefiklerinden biri olmasına rağmen, Rusya’dan silah alımına yönelik bir dizi anlaşmayı iptal etti.
Sırbistan Savunma İhtiyaçlarını İsrail ve Çin’den Karşılayacak
Sırbistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milan Mojsiloviç, uluslararası yaptırımların Rusya üzerindeki etkisinin artmasıyla birlikte Belgrad’ın artık askeri ekipmanlarını İsrail ve Çin gibi ülkelerden temin edeceğini belirtti.
Mojsiloviç, yerel bir gazeteye verdiği demeçte, “Rusya Federasyonu’ndan silah teslimatları şu anda imkansız hale geldi. Bu durumu aşmak için diplomatik yollar arıyoruz” ifadelerini kullandı.
Orgeneral, bazı anlaşmaların iptal edildiğini, bazılarının ise uluslararası ilişkilerin normalleşmesi ve sözleşmelerin uygulanabilmesi umuduyla ertelendiğini söyledi. Hangi silah sistemlerinin etkilendiği ise açıklanmadı.
AB Yönelimi ve Batılı Ülkelerle Yapılan Yeni Anlaşmalar
Sırbistan, Sovyet ve Rus yapımı ekipmanlarının mevcut stoklarını korumak için sürdürülebilir bir yedek parça tedarik sistemi oluşturmayı başardı. NATO üyesi olmayan ve askeri tarafsızlık politikası izleyen Sırbistan, aynı zamanda Avrupa Birliği’ne katılma hedefini de sürdürmekte.
Ekim 2024’te, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, ülkesinin AB üyelik çabalarını hızlandırmaya kararlı olduklarını ifade etmişti. Bu tutum, Belgrad’ın Rus savunma sanayisinden uzaklaşıp, Avrupa ülkeleriyle büyük askeri sözleşmeler yapmasına yol açtı. Örneğin, Fransa’dan 12 Rafale savaş uçağı alımına karar verildi.
İsrail ve Çin ile Yeni Askeri İşbirlikleri
Ayrıca, Sırbistan, İsrail ve Çin ile askeri işbirliğini güçlendirmeye devam ediyor. Çin yapımı FK-3 hava savunma sistemleri, Sırbistan Hava Kuvvetleri envanterine dahil edildi.
Bunun yanı sıra, İsrail’in Elbit askeri şirketi, Kasım 2024’te, “Avrupa’daki bir müşteri için” 335 milyon dolar değerinde PULS roket topçu sistemleri ve Hermes 900 insansız hava araçları teslimatı anlaşması yaptığını açıkladı. İsrail basını, bu anlaşmanın Sırbistan’dan yapıldığını öne sürdü.