Baş ağrısı, bulantı, ışığa ve kokulara karşı hassasiyetle kendini gösteren migrenin gözden kaçan belirtileri de olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ‘’Aslında bu işaretleri bilmek, doğru teşhis ve tedavi için çok önemli’’ dedi. Yaşam kalitesini bozan ilk 5 hastalık arasında yer alan migreni kontrol altına almak için öncelikle hastalığı tanımak, işaretlerini fark etmek gerekiyor.
Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre;
1- Boyun Ağrısı
Boyun ağrısının daha önce migren tetikleyicisi olduğu düşünülürken, son çalışmalar bunun migrenin nedeni değil, bir belirtisi olduğunu göstermektedir. Migreni olan kişiler sıklıkla boyun ağrısı yaşar. Buna boyun tutulması, gerginliği, boyuna yayılan veya boyundan gelen ağrı da dahildir. Boyun ağrısı, başlangıç aşaması da dahil olmak üzere yaygın bir migren semptomu olabilir, ancak genellikle göz ardı edilir.
2- Üşüme hissi
Beynin genellikle migrenle ilişkilendirilen bölgeleri aynı zamanda vücut ısısını ve kas hareketlerini de kontrol eder. Bu da migren atağı sırasında beyinde meydana gelen değişikliklerin vücut ısısında değişikliklere, üşümeye ve titremeye yol açabileceği anlamına gelir.
3- Ortamda olmayan kokular
Hayali koku (phantosmia) migren aurasının nadir görülen bir türüdür. Aura genellikle görme ile ilgili sorunlara neden olur ve migren atağının baş ağrısı aşamasından önce gerçekleşir. Bununla birlikte, aura kişinin koku halüsinasyonu duymasına da neden olabilir. Migrenle ilişkili hayali kokular genellikle hoş olmayan kokulardır ve en yaygın olanı yanık veya duman kokusudur.
4- Beyin sisi
Birçok insan migren ve kafa karışıklığını aynı anda yaşar. Bu durum, kişinin yoğunlaşma ya da net düşünmekte zorlanmasına neden olabilir; belirtiler ise genellikle beyin sisi olarak bilinir. Baş ağrısı sırasında odaklanmak ve düşünmek zor olsa da, beyin sisi migren atağının baş ağrısı evresinden önceki, sonraki saatlerinde ve günlerinde ortaya çıkabilir.
5- Uykusuzluk
Uykuya dalma veya uykuda kalma güçlüğü, çok erken uyanma ve uykudan sonra kendini yenilenmiş hissetmeme gibi uykusuzluk da atağın başlangıç aşamalarında bir migren belirtisi olabilir.
6- Sinüzit benzeri sorunlar
Tıkalı veya akan bir burun ve sulu gözler sinüs baş ağrısına işaret edebilir, ancak sinüslerle ilgili sorunlar aynı zamanda yaygın migren belirtileridir. Migreni olan kişilerin yüzde 45'inde en az bir tıkanıklık veya gözlerde sulanma belirtisi vardır. Sinüs baş ağrısı aslında nadirdir ve araştırmalar, sinüs baş ağrısı düşünülen hastaların birçoğunun aslında migren hastası olduğunu ortaya koymuştur.
7- Baş dönmesi
Migreni olan kişiler denge veya görme duyularıyla ilgili sorunlar yaşayabilir. Baş dönmesi, sersemlik hissi veya dengesizlik migrenin bir belirtisi olabilir.
8- Ruhsal değişiklikler
Migren atağı kişiyi sinirli, üzgün veya asabi hissettirebilirken, anksiyete, depresif bir ruh hali veya sersemlik gibi bazı ruh hali değişiklikleri aslında migren ile ilişkili olabilir. Bu ruh hali değişiklikleri migrenin baş ağrısı evresinden önceki, sonraki saatler ve günlerinde ortaya çıkabilir.
9- Allodini
Migreni olan birçok kişi ışığa, sese ve kokuya karşı yüksek hassasiyete sahipken, hastaların yüzde 40 ila 70'i genellikle normalde ağrı oluşturmayan şeylerden acı çeker. Migrenin allodini adı verilen ve genellikle gözden kaçan bu yan etkisi, vücudunuzun ağrıyı işleme biçimindeki değişikliklerden kaynaklanır. Allodinisi olan kişiler için hafif bir cilt dokunuşu, saç fırçalama ve sıcaklık değişiklikleri acı verici olabilir.
10- Yorgunluk
Sürekli yorgun musunuz? Bunun sorumlusu migren olabilir. Hem atak öncesi ve sırasında hem de ataklar arasında kronik yorgunluk, kronik migrenin bir belirtisi olabilir.