Doğuş Holding’den SALTY (Tuzlu) İşlemler
Metin Yüksel'in paramedya.com.tr 'de yazdığı yazıya göre;
Doğuş Holding dün yaptığı açıklamada “ DOĞUŞ GYO’ nun sermayesinin %93,6’sını temsil eden toplam 310.931.093.577 TL tutarında ki nominal hissesini, borsada işlem gören fiyattan %10 iskontolu DOAŞ’ye devrettiğini KAP’a bildirmiş.”
5.117.925.800.25 kuruş TL peşin olarak tahsil edilmiş.,1.800.000 tl alacağın mahsubu meçhul.
Aslında başlangıçta masum görünen bu işlemle “patron/ortak” ve “yatırımcı/ortak” ilişkisine her şirkette yaşanan “tuz” serpilmiştir.
‘’CEP TO CEP’’ olarak görülen işlemde, ‘’oralar buralar benim kime ‘’ne anlayışı, bu örnek olayda bir kez daha ortaya çıkmış, GENEL KURULDAN ÖNCE borsa yatırımcınsa dahi sorma gereği duyulmamıştır.
Yani iş bitmiş, borsa yatırımcısı da moda tabiri ile genel kurul ‘da “noter makama” dönüştürülmüştür. Sessiz ortağın sessiz kaldığı GENEL KURUL ’da niyet/amel oylaması sıradanlaştıkça, niceliksel yatırımcı niteliksel yatırımcıya dönüşmetükçe, ‘’CEP TO CEP’’ değil ceplere ortak olduğu hatırlatıldıkça süreç emrivaki olmayacaktır.
Düşünsenize DOAŞ ortakları kasamızda para var diyerek üzerinden şirket değeri biçiyor, bir sabah bakıyor para yok gayrimenkul var! Hadi buyurun mali analistler, kim kıymetli “cash is king” yani nakit kraldır diyenler, gayrimenkulde o kadar likit olmasa da iyidir mi diyecek?
Oysa, doğru bile olsa pay piyasasının “kuşku” duyacağı bu işlerde, her bir hisse ortağımızdır, para isterken de, şirket yönetirken de denmelidir. Borsa yatırımcısı “kim ki” değil “ortağımız” algısı gelmeli ve piyasa sağlığına kavuşmalıdır.
Ancak her şey bir yana, gerekçe süper! Gayrimenkul sektöründeki gelişme dikkate alındığında DOAŞ’ın gayrimenkulleri, otomobil markaları, faaliyet ve finans hedeflerine önemli katkıları gerçekten çok acele ve zorlama. Sanki doğuşun cebinde dursa da öteki cebi kullandırsa bunlar olmayacak. Deyin ki Doğuş Holdinge eğlence için para mı lazım biz de anlayalım!
Nazımdan dönüştürme, kusura bakma usta.
Borsa yatırımcıları, borsada havlucu Recep, tesviyeci Hasan, köylü Hatice, ırgat Süleyman büyük ortaklar ve onların büyük yatırımcıları, küçük yatırımcıya düşman.
BORSA Kİ ONLARIN EVİDİR,
ONLAR BUNLAR DÜŞMAN.