
Öğretmen atamalarında mülakat sınavlarına yönelik tepkiler artarken, Ankara 19. İdare Mahkemesi'nden önemli bir karar çıktı. Mahkeme, Türk Eğitim Sen’in, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'sözlü sınav' uygulamalarına karşı açtığı davada, uygulamanın hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Türk Eğitim Sen’in avukatları tarafından, farklı illerde uygulanan puanlama sistemlerinin adaletsizliği gerekçesiyle açılan davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Mahkeme kararında, "eğitim bilimleri" kriteri üzerinden verilen sıfır puanlar ve diğer kriterlerdeki puanlamaların gerekçesiz olduğu vurgulandı.
Mahkeme, her bir kriter için yapılan değerlendirmelerde komisyon üyelerinin aynı puanı vermelerinin, takdir yetkisinin objektif bir şekilde kullanılmadığını gösterdiğini belirterek, davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Yürütmeyi durdurma kararında, davaya konu işlemin devam etmesi durumunda, sözlü sınavda başarılı olan diğer adayların atamasının yapılması ve olası kadrosuzluk nedeniyle davacının çalışma hakkının zarar görebileceği, dava sonuçlanana kadar işlemin uygulanmaya devam etmesinin telafisi güç zararlar doğurabileceği ifade edildi.
Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
"Davacıya tüm sınav komisyonu üyeleri tarafından 'eğitim bilimleri' kriteri yönünden sıfır puan verildiği gibi, 'bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü' gibi kriterlerde davacıya tam puan verildiği, ancak eğitim bilimleri kriteri yönünden neden sıfır puan verildiğine dair herhangi bir açıklama yapılmadığı, ayrıca benzer kriterlerde tam puan verilmesinin gerekçesinin de ortaya konulamadığı görüldü. Ayrıca, davacıya sorulan bazı soruların cevaplarının da eksik olduğu tespit edilmiştir."
Bu durumda, 'eğitim bilimleri' kriteri yönünden sıfır puan verilmesinin gerekçesiz olması ve komisyon üyelerinin aynı puanları vermesinin, takdir yetkisinin objektif kullanılmadığını gösterdiği için, davacının başarısız sayılması işlemi hukuka aykırı bulunmuştur.
Diğer yandan, dava konusu işlemin devamı halinde, başarılı olan diğer adayların atamalarının yapılması ve kadro durumu nedeniyle davacının çalışma hakkının zarar görmesi olasılığı da göz önüne alınarak, dava sonuçlanana kadar işlemin uygulanması durumunda telafisi güç zararların doğacağına karar verilmiştir. Bu nedenle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmasının durdurulmasına karar verilmiştir.
Bu kararın ardından, itiraz hakkı tanınarak, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yapılabileceği belirtilmiştir.