Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus devlet televizyonu "Rossiya" kanalına verdiği röportajda, NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermesi halinde yaşanabilecek olası bir çatışmayı değerlendirdi. Lukaşenko, böyle bir adımın "Üçüncü Dünya Savaşı"na neden olabileceğini belirtti.

Lukaşenko, NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermesi durumunda hem taktik hem de stratejik nükleer silahların kullanılabileceğini ve bunun sonucunda korkunç bir yanıt verileceğini ifade etti. Ayrıca, Belarus’un Ukrayna sınırında güvenlik önlemlerini artırdığını, mayın ve asker yerleştirdiğini söyledi.

Gerginliği artırmaktan kaçınmak istediklerini belirten Lukaşenko, “NATO ile savaşmak istemiyoruz, ancak eğer NATO birlikleri sınırımıza girerse, buna anında ve sert bir yanıt vereceğiz. Kırmızı çizgiler ortadan kalkar” dedi.

Ukrayna’nın son dönemde gerginliği artırdığını ve bu durumun Ukrayna’nın yok olmasıyla sonuçlanabileceğini öne süren Lukaşenko, barış müzakerelerinin yeniden başlaması gerektiğini ve bu süreçte Mart 2022’de İstanbul’da hazırlanan anlaşmanın göz önünde bulundurulabileceğini belirtti.

Ayrıca, Ukrayna’daki Nazilerin etkisinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını savunan Lukaşenko, Ukrayna halkının büyük kısmının Zelenskiy’den memnun olmadığını iddia etti.

Ermenistan’ın Batı ile yakınlaşmasını eleştiren Lukaşenko, Ermenistan’ın kendi ekonomik durumuna odaklanması gerektiğini ve uluslararası arenada yeterince önemli bir rol oynamadığını ifade etti.