Türkiye'de kadınlar, güvende hissetmediklerini belirtiyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 24 Mart 2018'de hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES), cep telefonlarına indirilen bir uygulama olarak kadınların yalnızca tek bir tuşa dokunarak kolluk kuvvetlerinden yardım alabilmesini sağlıyor. Uygulamanın indirilme sayısı 7 milyon 830 bine ulaşırken, yapılan ihbarlar da artış gösterdi.

İçişleri Bakanlığı'nın proje sahibi olduğu ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği KADES uygulaması, konum özelliği sayesinde, şiddete uğrayan ya da uğrama ihtimali bulunan kadınların güvenlik ekiplerine kolayca ulaşabilmesini sağlıyor. KADES üzerinden yapılan ihbarlara 112 ve devriye ekipleri tarafından hızla yanıt veriliyor.

İhbarlara Hızlı Müdahale

Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, KADES'in amacını şöyle açıkladı: "Kadına yönelik şiddet mağduru olan ya da olma ihtimali bulunan kadınların tek bir tuşa basarak yardım alabilmelerini sağlamak. Uygulama, ihbar sonrası 5 dakika içinde en yakın kolluk kuvvetlerini bölgeye sevk ederek müdahale etmeyi amaçlıyor."

Asılsız İhbarlar Sorun Oluyor

Kaplan, KADES'in kullanımının oldukça basit olduğunu ve yabancı uyruklu kadınların da kolayca uygulamayı aktif hale getirebildiklerini belirtti. Şu ana kadar 7 milyon 830 bin kadının uygulamayı indirdiğini, bunlardan 1 milyon 480 bininin ihbarda bulunduğunu söyledi. Ancak bazı vatandaşların uygulamayı test etmek amacıyla asılsız ihbarlarda bulunduklarını belirten Kaplan, bunun ciddi sorunlara yol açtığını, çünkü asılsız ihbarların, gerçek yardım isteyen mağdurların yardım almasını engelleyebileceğini vurguladı.

Şiddet Her An Karşımıza Çıkabilir

Kaplan, tüm kadınların KADES uygulamasını telefonlarına indirmelerini isteyerek, şiddetin her an, beklemediğimiz bir şekilde ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. "Şiddet, yalnızca bizim başımıza gelmeyebilir, bir yakınımızın veya tanımadığımız bir kadının da başına gelebilir. KADES uygulaması sayesinde, bir kadının hayatına dokunarak şiddet olaylarının önüne geçebiliriz" dedi.

İşitme Engelliler İçin Güncelleme

Kaplan, KADES uygulamasının işitme engelliler için de güncellendiğini ve ihtiyaç duyulduğunda yeni güncellemelerin yapıldığını belirtti. "İşitme engelliler için uygulamaya yeni bir buton ekledik. Bu buton seçildiğinde, kolluk görevlileri, işitme engelli olduğunu bilerek olay yerine gider ve daha etkin bir hizmet sunulur" şeklinde konuştu.