Joe Biden perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, müfettişlerle işbirliği yaptığını ve kendisinin ve ekibinin, Obama yönetimi sırasında başkan yardımcısı olduğu dönemden kalma gizli belgelerin keşfedilmesi ve ifşa edilmesi konusunda "pişmanlık duymadığını" söyledi.

 

NPR'den Dustin Jones'ın haberine göre;  Başkan Biden Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, müfettişlerle işbirliği yaptığını ve kendisinin ve ekibinin, Obama yönetimi sırasında başkan yardımcısı olduğu dönemden kalma gizli belgelerin keşfedilmesi ve ifşa edilmesi konusunda "pişmanlık duymadığını" söyledi. Biden, Kaliforniya'nın fırtınadan harap olmuş bölgelerini ziyaret ederken gazetecilere, "Orada hiçbir şey olmadığını anlayacaksın. Pişman değilim," dedi. Bu, Adalet Bakanlığı'nın belgelerin Biden'ın özel konutuna ve eski bir ofisine nasıl ulaştığını araştırması için özel bir avukat görevlendirmesinden bu yana yaptığı ilk açıklamaydı. Başkan, avukatlarının tavsiyelerine uyduğunu ve "Orada" diye bir şey olmadığını söyledi.

 

Adalet Bakanlığına teslim ettik

 

Biden, "Yanlış yere dosyalanmış bir avuç belge bulduk. Bunları hemen arşivlere ve Adalet Bakanlığına teslim ettik" dedi. "Tam bir işbirliği içindeyiz ve bu sorunun hızlı bir şekilde çözülmesini dört gözle bekliyoruz." dedi. Kasım 2022'de, ara sınavların hemen öncesinde ve geçen hafta sonu arasında dört ayrı olayda Biden'ın avukatları tarafından bir dizi gizli belge keşfedildi. İlk belge seti Kasım ayı başlarında Biden'ın Washington, DC'deki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki eski ofisinde bulundu ve ikinci bir set yaklaşık bir buçuk ay sonra Biden'ın Wilmington'daki evindeki garajında ​​bulundu. 
Belgelerle ilgili 9 Ocak'ta çıkan haberin ardından Biden'ın avukatları, Wilmington'daki evinin yanı sıra Rehoboth Beach'teki konutunu bir kez daha aradılar ve Wilmington'da iki kez daha fazla belge buldular. Biden, gazetecilere defalarca gizli materyalleri ciddiye aldığını ve kendisinin ve ekibinin, 2022 ara sınavlarından önce ilk keşfedildiğinden beri DOJ ve Ulusal Arşivler ile işbirliği yaptığını söyledi.

 

Çok sayıda gizli belge bulundu


Beyaz Saray avukatı Richard Sauber daha önce yaptığı açıklamada, "Kapsamlı bir incelemenin bu belgelerin yanlışlıkla yanlış yerleştirildiğini göstereceğinden eminiz ve başkan ve avukatları bu hatayı fark eder etmez derhal harekete geçti" demişti. FBI'ın Florida'daki Mar-a-Lago tatil beldesine düzenlediği baskında çok sayıda gizli belge bulundu.