
Japonya'nın kuzeydoğusunda günlerdir süren orman yangını, Ofunato kentinde büyük zarara yol açtı. Yangın nedeniyle yaklaşık 2 bin 100 hektarlık alan kül olurken, 80’den fazla bina hasar gördü. Alevlerin hızla yayılması sebebiyle 1200 kişi tahliye edildi. Yetkililer, kuvvetli rüzgarın yangını daha da büyütebileceği konusunda uyardı. Söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Büyük Çaplı Müdahaleye Rağmen Yangın Sürüyor
26 Şubat’ta başlayan yangın, geniş bir alana yayılırken, Japonya genelinde 2 binden fazla itfaiyeci bölgeye sevk edildi. Devlet televizyonu NHK’ye göre, hem havadan hem de karadan müdahale edilmesine rağmen yangın halen kontrol altına alınamadı. Dumanların yerleşim alanlarını tehdit etmesi nedeniyle tahliye çalışmaları hız kazandı. Ofunato Valisi Fuchigami Kiyoshi, yangının söndürülememesi konusundaki endişelerini dile getirdi.
Tahliyeler Zorlu Şartlarda Gerçekleşiyor
Yetkililer, 27 Şubat’ta yürütülen çalışmalar sırasında yangın bölgesinde bir ceset bulunduğunu açıkladı. Yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma başlatılırken, can kaybı sayısıyla ilgili henüz ek bir açıklama yapılmadı.
Bölge sakinleri, yangının çok hızlı ilerlediğini ve tahliye sürecinin oldukça zorlu geçtiğini aktardı. Japonya’da bu büyüklükteki yangınlar nadir görülse de uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar ve kuraklığın riskleri yükselttiğini belirtiyor. Yangını söndürmek için Japonya’nın farklı bölgelerinden gelen ekipler de destek veriyor.
Yetkililer, rüzgarın yön değiştirmesi halinde yerleşim yerlerindeki riskin artabileceğine dikkat çekerek, halkın tedbirli olması gerektiği konusunda uyardı. Bölgedeki hava koşulları, yangınla mücadelede kritik bir faktör olarak değerlendiriliyor.