Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 13,88’e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek, su seviyesi yüzde 10’ların altına düşebilir. Bu durumda yapmamız gereken, suyumuzu dikkatli kullanmaktır" dedi.
İzmir’in su ihtiyacı, Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl havaların soğuk geçmesi nedeniyle yeterli yağış alınamadı ve kuraklık baş gösterdi. Bu sebeple barajlardaki su seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan ve kentin yüzde 30’luk su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda geçen yıl su seviyesi yüzde 28,61 iken, bu yıl yüzde 13,88’e düştü. Diğer barajlarda da benzer bir düşüş görüldü: Balçova Barajı’nda su seviyesi yüzde 15,06’dan yüzde 13,19’a, Ürkmez Barajı’nda ise yüzde 14,40’tan yüzde 9,38’e indi. Buna karşın Güzelhisar ve Gördes barajlarında su seviyeleri arttı.
“BU CİDDİ BİR DÜŞÜŞ”
Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin bu yıl önemli bir düşüş gösterdiğini vurguladı. Yaşar, "Tahtalı Barajı, İzmir’in en önemli içme suyu kaynağı olup, 300 milyon metreküplük bir hacme sahiptir ve İzmir’in yaklaşık yüzde 30’luk su ihtiyacını karşılar. Ancak bu yıl su seviyesi geçen yıla göre yüzde 15 oranında azaldı. Bu ciddi bir düşüş" dedi. Ayrıca, Kasım ayında da kuraklığın devam etmesi ve su seviyesinin daha da düşmesi bekleniyor. "Yüzde 10’un altına düşebilir" uyarısında bulundu.
“FAKİRİN DE FAKİRİYİZ”
Prof. Dr. Yaşar, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini ve hatalı su kullanımının gelecekte büyük sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının yılda yaklaşık 1340 metreküplük bir potansiyel taşıdığını belirten Yaşar, bu miktarın 1000 metreküplük seviyenin altına düşmesinin "su fakirliği" anlamına geldiğini söyledi. İzmir’de ise kişi başı su potansiyelinin şu an 600 metreküpe düştüğünü belirten Yaşar, "Fakiriz, fakirin de fakiriyiz. Bu nedenle suyumuzu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor" dedi.
“SON 16 YILIN EN KURAK YILI”
Prof. Dr. Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2008 yılından sonra en düşük seviyeye indiğini belirterek, "2008 yılında su seviyesi yüzde 2’lere kadar düşmüştü. Ancak 2009'dan sonra yağışların artmasıyla seviyeler yüzde 80’leri bulmuştu. Bugün ise son 16 yılın en kurak yılı ile karşı karşıyayız. Kasım ayında da yağış beklenmiyor, su seviyeleri yüzde 10’un altına düşebilir. Ancak mart ayında beklenen sağanak yağışlarla birlikte biraz rahatlama bekliyoruz" dedi.