Koronavirüs vakaları artarken, İstanbul’da gerçekleşecek olası bir kriz durumu korkutuyor. Karantina durumunda yoksul semtlere yemek dağıtımının yapılacağını belirten İSYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Günaydın, “Borç erteleme gibi uygulamalara İstanbul da geçecek” dedi

Koronavirüs salgınına karşı belediyeler önlemlerini artırırken, 16 milyonluk nüfusuyla İstanbul’da gerçekleşecek olası bir kriz durumu korkutuyor. Bir dizi önlemleri açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sahadaki çalışmalarını sürüyor. Öte yandan alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin ortak hareket edip edemeyeceği ise merak konusu.

İBB’nin konuya ilişkin çalışmalarını sorduğumuz İstanbul Yönetim Yenileme A.Ş.’nin (İSYÖN) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, hastalığın en çok yoksul semtleri etkileyeceğini hatırlatarak “Karantina durumunda belediyemiz, en yoksul semtlere yemek dağıtımı organizasyonu hazırlıyor, felaketin ekonomik boyutuna ilişkin ise borç erteleme, kira almama gibi uygulamalara İstanbul da geçecek” dedi.

Türkiye’de bulunan en büyük iki meyve ve sebze halinin Bayrampaşa ve Ataşehir’de olmak üzere İstanbul’da bulunduğunu belirten Günaydın, “Bu pazarları kapatırsanız belki önlem açısından doğru iş yapmış olursunuz ancak öte yandan gıda tedariğini nasıl sağlayacağınızı düşünmeniz gerekli. Bu bağlamda biz hem Ataşehir ve Bayrampaşa hallerinde hem de Gürpınar’da bulunan su ürünleri halinde sürekli dezenfektasyon yapıyoruz, giriş-çıkışları kontrollü sağlıyoruz” diye konuştu.

'AKP'LİLERİN GELMEMESİ SİYASİ BİR TAVIR'

“İş eğer karantinaya giderse en yoksulu korumak açısından belediyemiz şu anda çalıştırmadığı Beltur ve sosyal tesisleri kullanarak en yoksul semtlere yemek dağıtımının organizasyonunu hazırlıyor” diyen Günaydın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da bulunan 39 ilçe başkanını toplantıya çağırdığını da hatırlattı. AKP’li başkanların bu toplantıya katılmadığını belirten Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’li başkanların tamamının gelmemesi bireysel değil ortak bir siyasi tavır olduğunu gösteriyor. İkincisi her ne kadar yasalarda merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin görevleri ayrı ayrı tanımlanmışsa da hükümet bu alanda yetkilerimizi kullanmayı erteleyici adımlar atmaktan çekinmiyor. Erdoğan, önlem paketini açıklamadan evvel belediye başkanlarıyla temas etmeliydi ama bunu gerçekleştirmedi. Biz bir kriz masası oluşturduk. Bu kriz masası meseleyi sağlık yönünün yanı sıra tüm iktisadi sosyal yönleriyle irdeliyor. Bu konuda borç ertelenmesi, kira alınmaması gibi uygulamalar, İstanbul’da da gerçekleştirilecek.”

İBB'DEN ÖNLEM PAKETİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da önceki gün aldıkları önlemleri şöyle açıklamıştı:

>> Suyu kesik olan abonelerin suyu açılacak

>> Bazı toplantılar telekonferans yöntemiyle yapılacak

>> Pazarlar, kurulmadan önce mutlaka dezenfekte edilecek

>> Sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım hizmeti

>> Sahada görev yapan zabıta, itfaiye ve temizlik çalışanlarının izinleri kaldırıldı.

Kaynak: Krttv