Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası’nı bugün açıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yapacağı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek.
Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre; Bugün törenle açılışı yapılacak olan, bünyesinde bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, gençlik kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile yetişkin kütüphanesi birimi bulunan Rami Kışlası Kütüphanesi’nde 24 saat açık serbest çalışma ve okuma salonları, engelli bölümü, grup ve bireysel çalışma salonları ile kitap ve kitap dışı materyal ve dijital kaynaklar yer alıyor. Rami İstanbul Kütüphanesi’nin orta alanı Millet Bahçesi olarak düzenlendi. Amfiler, okuma alanları, sahneler, çocuk oyun alanları, serbest etkinlik bölgesi, ortak çalışma alanları, sergi alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolu tasarlandı.
Rami’ye yeni bir yaşam tarzı getiriyoruz
Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Bilim Kurulu öncülüğünde Atatürk Araştırmaları İhtisas kütüphanesi ile yazma eserlerin canlı izleme olanaklı onarım bölümleri de tasarlandı. Kütüphanenin Türkiye’de en çok ziyaretçi alan Kütüphane olacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “7/24 hizmet verecek. Sadece kütüphane için gelinmeyecek. Rami’ye yeni bir yaşam tarzı getiriyoruz. Öyle güzel bir bahçe yapıyoruz ki yurtdışındaki Central Park, Hyde Park gibi doğal bir görünümü olacak” değerlendirmesinde bulunuyor.
250 yıllık kışla
250 yıllık Rami Çiftliği Kışlası, Sadrazam Rami Mehmet Paşa tarafından Sultan III. Mustafa zamanında 1757-703 yılları arasında yaptırıldı. “Asakir-i Mansure-i Muhammediyye” (Peygamberin Allah’ın yardımını görmüş askerleri) için Sultan II. Mahmut zamanında onarım gördü. 1960’lara değin aktif olarak kullanılan Kışla, 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Otopark, futbol ve spor sahası ile gıda deposu olarak yararlanıldı.
UNESCO listesinde yer alacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün Rami Kışlası Kütüphanesi’nde incelemelerde bulundu. Ardından Rami Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu ve yöneticiler, basın mensuplarına bilgi verdi. Kütüphanenin dünyada ilk 3 sırada yer aldığını belirten Zorlu, “Bu eseri korumak adına UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınması için gerekli çalışmaları başlattık. Kütüphanemizi hem milletimize emanet etmek, hem de insanlığa emanet etmek adına UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne de alacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.