İzmir Karşıyaka 3. İş Mahkemesi, hamile olduğu için İngilizce öğretmeni D.K.İ.'nin işine son veren özel koleje "ayrımcılık tazminatı" ödemesi gerektiğine hükmetti. Mahkemenin verdiği karar, istinaf mahkemesi tarafından da onaylandı.
İzmir'de yaşayan D.K.İ., 2020 yılında özel bir kolejde İngilizce öğretmeni olarak göreve başladı. 2021 yılında sözleşmesi yenilenen öğretmenin iş sözleşmesi, hamile olduğu için feshedilmek istendi. D.K.İ., işe ihtiyacı olduğunu belirterek, 12 Ağustos 2021'de gönderilen e-posta ile 'sözleşmesi yenilenmemiş' gibi gösterilerek işten çıkarıldığını öğrendi.
Avukatı Seçil Tercan aracılığıyla, hamilelik sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilmesinin "eşitlik ilkesine aykırı" olduğunu belirten D.K.İ., ayrımcılık tazminatı talebiyle davayı yargıya taşıdı.
İtiraz Sonrası Dosya İstinafa Taşındı
Karşıyaka 3. İş Mahkemesi'nde görülen davada, kolej yönetimi, sözleşmenin iptal edilmesinin gerekçesinin pandemi döneminde öğrenci kayıtlarının düşmesi ve masrafların artması olduğunu savundu. Mahkeme, dava sonucunda, D.K.İ.'nin iş akdinin haksız bir şekilde feshedildiğine karar verdi.
Mahkeme, D.K.İ.'ye 7 bin 577 TL brüt kıdem tazminatı, 6 bin 865 TL brüt ihbar tazminatı, 2 bin 780 TL brüt ücret alacağı, 20 bin TL cezai şart alacağı ve 13 bin 900 TL brüt "ayrımcılık tazminatı" ödenmesine hükmetti. Kolej, karara itiraz ederek dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı.
İspat Yükü İşverene Ait
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, iş akdinin tazminat gerektirmeden sona erdiğini ispat etme yükünün işverene ait olduğunun altını çizdi. Mahkeme, dosyadaki deliller ışığında, sözleşmenin feshedileceği önceden bildirilmediğine dair yazılı bir belge sunulmadığına, maillere, tarihlere, önceki dönem kayıtlarına ve davacının sağlık raporlarına bakarak, istinaf başvurusunu reddedip ilk derece mahkemesinin kararını onadı.
Emsal Niteliğinde Bir Karar
Avukat Seçil Tercan, mahkemenin kararının emsal niteliği taşıdığına dikkat çekerek, “Müvekkilimiz hamile olduğunu iş yerine bildirdiğinde, sözleşmesinin yenilenmiş olduğu halde, kendisiyle bu şartlarda çalışılamayacağı ve sene ortasında bir öğretmenin ayrılmasının veliler arasında sorun yaratacağı gerekçesiyle iş sözleşmesinin feshedildiği bildirilmiştir. Açtığımız davada, mahkeme, kadının hamileliği nedeniyle işten çıkarılmasını anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bularak, müvekkilimize tüm işçilik alacaklarının yanı sıra 'ayrımcılık tazminatı' da ödenmesine karar vermiştir. Bu karar, kadınların çalışma haklarını engelleyen uygulamalara karşı önemli bir emsal teşkil etmektedir” dedi.