
İsrail ile Filistinli silahlı grup Hamas arasındaki ateşkesin ilk aşaması sona erdi. Ancak barışın kalıcı olmasını sağlayacak ikinci aşama konusunda taraflar arasındaki mesafe giderek açılıyor. İsrail, Ramazan ayı boyunca ateşkesin uzatılmasını ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep ederken, Hamas bu teklife karşı çıkıyor. Öte yandan, İsrail’in Gazze’ye yönelik insani yardımları durdurması ve iki Filistinliyi öldürmesi, barış sürecine dair endişeleri artırıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Orta Doğu temsilcisi Steven Witcoff’un ateşkesin 20 Nisan’a kadar uzatılmasını önerdiğini belirtti ve devam eden süreçte tüm rehinelerin serbest bırakılmasını önerdiklerini söyledi. Ancak Hamas bu öneriyi kabul etmedi. Planın, Ramazan ayı ve Yahudi Pesah Bayramı’nı kapsayacak şekilde tasarlandığı belirtilirken, Netanyahu “Bu planı kabul ettim ancak Hamas şu ana kadar reddetti” dedi.
Yardımların Kesilmesi Açlığı Derinleştiriyor
İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ı insani yardımları çalmakla suçlayarak Gazze’ye malzeme girişini durduracağını açıkladı. UNICEF, İsrail’in aldığı bu kararın Gazze’deki çocuklar ve aileler üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulundu.
UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Edouard Beigbeder, “Yardım kısıtlamaları, siviller için hayati önem taşıyan insani operasyonları sekteye uğratacaktır. Ateşkesin sürmesi, çocuklar için kritik bir yaşam hattıdır. Yardımların serbestçe ulaşması sağlanmalı ki insani müdahale sürdürülebilsin” dedi.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric ise sahadaki BM yetkililerinin, yardım kamyonlarının yağmalandığına dair herhangi bir rapor bildirmediğini aktardı. Dujarric, “Ateşkes sürecinde insani yardım akışı daha serbest ve doğrudan sağlanıyordu. Son günlerde yağma olaylarına dair bir gelişme kaydedilmedi” ifadelerini kullandı. Pazar gününden bu yana Gazze’ye yardım giriş noktalarının kapatılması, bölgede un ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.
Barış Süreci Belirsizliğini Koruyor
ABD, Katar ve Mısır, ateşkes müzakerelerinde arabulucu olarak kritik bir rol oynuyor. Kahire ve Doha yönetimleri, İsrail’in insani yardımları kısıtlama kararına tepki göstererek, açlığın bir savaş aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Arap Birliği üyesi ülkeler, Salı günü Kahire’de olağanüstü bir toplantı düzenleyerek ateşkes sürecini ve Gazze’nin geleceğini ele alacak. Ancak müzakerelerin, bölgede büyüyen insani krize çözüm sunup sunamayacağı belirsizliğini koruyor.
Hamas’ın elinde 59 rehinenin bulunduğu, bunlardan 35’inin hayatta olduğuna inanıldığı belirtiliyor. Rehine yakınları, ateşkes sürecinin başarısız olmasından endişe duyuyor.
Bu süreçte Hamas tarafından kaçırılan Evyatar David’in kardeşi Ilay David, ABD Başkanı Donald Trump’a seslendiği bir video mesajında, “Başkan Trump, tüm rehinelerin serbest bırakılması yönündeki çağrılarınız bize umut verdi. Şimdi bunu sonuna kadar götürmenizi istiyoruz. Daha güvenli bir anlaşma yaparak tüm rehineleri aynı anda serbest bıraktırın” dedi.
İsrail ile Hamas arasındaki üç aşamalı ateşkes sürecinin ilk bölümü 19 Ocak’ta başlamış ve Cumartesi günü sona ermişti. Bu süreçte İsrail, Gazze’ye insani yardımların ulaşmasına izin vermişti. Ancak gelinen noktada barış sürecinin devamlılığına dair belirsizlikler artıyor.