İsrail ile Filistin arasında devam eden ateşkes müzakereleri karmaşık bir hal almışken, Hamas'ın Türkiye ile yürüttüğü temaslar dikkat çekti. Hamas yetkilileri, müzakerelerin gidişatına dair ABD'nin sunduğu iyimser tabloyu eleştirirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun müzakerelerdeki taleplerinin detaylarını açıkladı.

Hamas’tan Türkiye’ye Kritik Bilgi Paylaşımı

Hamas yetkilileri, geçtiğimiz hafta Türkiye'yle iletişime geçerek mevcut ateşkes müzakereleri hakkında bilgi verdi. Hamas, ABD'nin müzakerelerle ilgili sunduğu "pembe tabloyu" eleştirdi. Yetkililere göre, ABD'nin olumlu yansıtma çabalarına rağmen, müzakerelerde gerçek durum oldukça farklı. Hamas, İsrail’in önceki müzakerelerde öne sürdüğü taleplerin, BM Güvenlik Konseyi ve Hamas'ın onayladığı şartlardan daha geri bir noktada olduğunu belirtti.

İsrail’in Şartları ve Netanyahu’nun Talepleri

İsrail, Hamas’ın Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını kabul etmesini ve Gazze ile Mısır arasındaki Netzarim Koridoru'ndaki denetimini sürdürmesini talep ediyor. Ayrıca, serbest bırakılması talep edilen 300 mahkumdan 100’ünü veto etme hakkı ve Gazze ile Ramallah’tan 200 Filistinlinin sürgün edilmesini istiyor. Netanyahu, bu taleplerin ateşkes anlaşmasına dahil edilmesini ve İsrail’in askeri harekat hakkını saklı tutmasını ısrarla talep ediyor.

Blinken’ın Rolü ve Netanyahu’nun Israrı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, müzakereler çerçevesinde Netanyahu ile yapacağı görüşmelerde, İsrail’in taleplerine yönelik baskı yapması bekleniyor. Netanyahu, müzakerelerde "27 Mayıs prensipleri" adı verilen ek maddelere odaklanarak, uluslararası baskı yapılmasını talep ediyor. İsrail basını, Blinken’ın bu maddeler üzerindeki Netanyahu’nun ısrarını kırmak için yoğun bir çaba göstereceğini aktarıyor.

Doha’daki Görüşmeler ve Sonuçlar

Hamas ve İsrail arasında Katar’ın başkenti Doha’da 15-16 Ağustos tarihlerinde yapılan müzakerelerde, Katar Başbakanı, CIA Direktörü, Mısır İstihbarat Başkanı ve Mossad Direktörü gibi önemli isimler yer aldı. Ancak, bu müzakerelerden çıkan sonuçların ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 Temmuz’daki önerileriyle uyumlu olmadığı bildirildi. Hamas yetkilileri, Doha’daki görüşmelerde Gazze’yi bölen Netzarim Koridoru ve Philadelphi Koridoru gibi konuların gündeme gelmediğini belirtti.

Gazze’deki İnsanlık Krizi

Gazze Şeridi'nde, İsrail’in yürüttüğü operasyonlar büyük bir insani kriz yarattı. İsrail’in 10 aydan fazla süren saldırıları sırasında, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 40 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu, daha önce tahliye ettiği bölgelerde yeniden saldırılar düzenleyerek Filistinli sivillerin göçünü zorladı. Hamas, İsrail’in saldırılarında 70 kadar İsrailli esirin hayatını kaybettiğini açıkladı. Şiddet olayları, Gazze’de derin bir insani kriz yaratmaya devam ediyor.