Memlekette Neler oluyor ?
Türkiye, Çin’den ithal edilen binek araçlara ilave vergi kararı aldı. Bu kararla beraber tartışmalar da başladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak. Yani sadece hibrit elektrik li değil benzinli ve dizel araçları da kapsayacak .
Bununla birlikte düzenleme ile en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olarak belirlendi. Bugünün kuru olarak çağrıldığın da 225.000 tl civarı bir vergi demek oluyor .8 Haziran itibariyle yayımlanan karar, yayımını takip eden 30. günde yürürlüğe girecek.
Bu kararı görünce bugüne kadar ithal edilen Çin menşei araçların 2. Ellerinde bir fiyat artışı olur mu dedikodular ı şimdiden başladı . Neyse gelelim en önemli konuya . Sosyal medya da gezen 2 konu var biri bu kararın Türkiye üretimi olan TOGG satışlarının Chery marka aracın geride kalmasından dolayı böyle bir kararın alındığı fikri diğeri de ABD nin Türkiye den böyle bir istekte bulunmuş olma ihtimali . Çünkü geçtiğimiz günlerde Rusya başkanı Putin’ in de açıklamalarına bakılırsa Türkiye ‘nin tekrardan ABD ile hareket ettiği yönünde söylemleri oldu . Bu dedikoduyu da bunların tetiklemiş olması normaldir . Tabi bunlar sosyal medya da gezen magazindir.
Maliye bakanı Mehmet Şimşek e gelelim karbon ayak izinden vergi gibi bir söylemde bulundu . Ne demek istedi ?
AB, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren, 6 sektörde birlik içine ithal edilecek tüm ürünlerin karbon ayak izinin ölçülmesi ve çevreye salınan her bir ton başına karbon vergisi alınmasını şart koşuyor.Türkiye’nin ihracatının neredeyse yarısını yaptığı Avrupa Birliği, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren, 6 sektörde (demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen) birlik içine ithal edilecek tüm ürünlerin karbon ayak izinin ölçülmesi ve çevreye salınan her bir ton başına karbon vergisi alınmasını şart koşuyor. Eğer Türkiye bu koşullları oluşturmazsa vergi ödemek zorunda kalacak .
Karbon salımı son dönemde Avrupa yeşil mutabakatı yeşil ekonomi ya da döngüsel ekonomi sözleriyle hayatımıza girdi. Buna binaen de şirketler ya da bireyler ne kadar emisyon saldıklarını hesaplamak daha da sonraın da bunun vergisini vereceği fikri söz konusu . Zaten mehmet Şimşek in de sözlerinden bunları anladık. Ab ülkeleri bu karbon salınımı ölçmek için mekanizma da geliştirdi . Bu yüzden hesaplama yapılıp ödemesi yapılacak . Bunu da saydığımız 6 sektörde öngörüyorlar .
Türkiye de 23 Ekim 2023 ile 31 Aralık 2025 arasındaki geçiş döneminde, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamına giren ithalatçı firmalar raporlama yapmak zorundalar .
Ab bu uygulamayı her ne kadar gündemime almış olsa da bizim bu uygulama noktasında bir kez daha düşünmemiz lazımdır .