Erkeklerde her yaşta görülebilen testosteron yetersizliğinin cinsel, psikolojik ve metabolik sorunlara yol açtığını belirten İzmir Özel Sağlık Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Çerçi, hastalığın bu konuda uzmanlaşan hekimler tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Erkeklerde her yaşta görülebilen testosteron yetersizliğinin cinsel, psikolojik ve metabolik sorunlara yol açtığını belirten İzmir Özel Sağlık Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Çerçi, hastalığın bu konuda uzmanlaşan hekimler tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Testosteron yetersizliğinin çeşitli semptomlarla kendini belli ettiğini dile getiren Op. Dr. Ömür Çerçi, “Kan testlerinde biyokimyasal olarak serum Testosteron seviyeleri alt sınırın altında olduğu durumlarda hastalarda; seksüel olarak (azalmış Libido, erektil disfonksiyon, orgazm bozuklukları); psikolojik semptomlar olarak (halsizlik ,yorgunluk,depresif duygu durumu, azalmış motivasyon); metabolik olarak (azalmış kas kitlesi, kemik dansitesinde azalma v.b) birlikteliğinde oluşan klinik sendroma Testosteron Yetersizliği denilmektedir” diye konuştu.

 

Farklı rahatsızlıklara neden oluyor!

 

Op. Dr. Çerçi, şu bilgileri verdi: “Testis ve Adrenal bezlerden salgılanan androjenler erkek üreme ve cinsel işlevlerin gelişimi ve sürdürülebilmesi için hayati öneme sahiptir. Gebelikte erken dönemlerde androjen seviyelerinde azalma erkek üreme sisteminde konjenital anomalilere ve cinsel gelişim bozukluklarına yol açmaktadır. Testosteron üreme sistemine ait organların gelişmesinin yanında puberte başlangıcı, fertilite, cinsel işlevler, kas oluşumu,vücut kompozisyonu, kemik mineralizasyonu, yağ metabolizması ve bilişsel fonksiyonların sağlığı için de gereklidir. Erkeklerde günlük 6 mg testosteron üretimi gerçekleşir. Bunun %95 ‘i testislerden, %5 ‘i adrenal dediğimiz böbrek üstü bezlerden üretilir. Testosteronun sadece %2 ‘si serbest halde bulunur. %98’i proteinlere bağlı olarak vücutta taşınır. Serbest testosteron biyolojik olarak aktif kısmı oluşturur. Kan testlerinde biyokimyasal olarak serum Testosteron seviyeleri alt sınırın altında olduğu durumlarda hastalarda; seksüel olarak (azalmış Libido, erektil disfonksiyon, orgazm bozuklukları); psikolojik semptomlar olarak (halsizlik, yorgunluk, depresif duygu durumu, azalmış motivasyon); metabolik olarak (azalmış kas kitlesi, kemik dansitesinde azalma v.b) birlikteliğinde oluşan klinik sendroma Testosteron Yetersizliği denilmektedir.

 

Tanı ve tedavi

 

Testosteron yetersizliğinin tanı ve tedavi süreçleri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Çerçi, “Belirli kriterlere sahip hastalarda bir üroloji uzmanı ve bir endokrinoloji uzmanı eşliğinde gonadotropin ve testosteron replasman tedavileri yapılabilir. Kısa, orta ve uzun etkili, oral formda, jel formunda ve kas içine uygulanan ampül formunda testosteron preperatları mevcuttur. Testosteron tedavisi başlandıktan bir ay sonra Libido düzelmeye başlar. 2-3 ay için de anemi ve psikolojik durumlar düzelir. 6 ay içerisinde ereksiyon problemleri düzelmeye başlar. 9'uncu aydan itibaren kemik yoğunluğunda düzelme başlar. Testosteron yetersizliği, yukarıda saydığımız semptomlarla gelen hastalarda düşünülmesi gereken bir durumdur. Sabah saatlerinde (saat 7-10 arasında) en az iki kez kan testosteron seviyelerine bakılması gereklidir. Şüpheli durumlarda Kemik yoğunluğu ölçümünden, hipofiz manyetik rezonans görüntülemeye kadar ileri tetkiklerin yapılması ve sorunun nedeninin aydınlığa kavuşturulması gereklidir. Özetle testosteron tedavisi Libido, ereksiyon kalitesi ve diğer seksüel semptomları düzeltmektedir” diye konuştu.