Erdoğan ve Merkel'den sürpriz karar!

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü, Cuma günü Hamburg'da başlayacak olan G20 zirvesinde Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ikili bir görüşme yapılacağını açıkladı. Almanya ile Türkiye arasında ilişkiler aylarda gergin bir dönemden geçiyor. Türkiye, dün Almanya başbakanlığının önünde düzenlenen bir eylemde Erdoğan'ın diktatör olarak nitelendirilmesi nedeniyle Almanya'ya nota vermişti.

 

Sözcü aynı zamanda Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna meselesini de görüşeceğini söyledi.

 

Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan kısa açıklamaya göre, Merkel ve Erdoğan G20 zirvesi öncesinde perşembe günü görüşecek. Görüşmenin saati konusunda ayrıntı vermeyen Seibert, görüşme talebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G20 liderler zirvesine katılmak üzere 7-8 Temmuz  tarihlerinde Almanya'ya gideceğini açıkladı.

 

Ziyaret öncesinde Alman yetkililerin Erdoğan'ın G20 zirvesi dışında Almanya'da yaşayan Türklerle biraraya gelmesinin "uygun olmayacağını" belirtmesi iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Erdoğan'ın G20 zirvesine katılmak üzere Almanya'ya gideceği belirtildi.

 

Açıklamada, Erdoğan'ın zirve vesilesiyle bazı liderler ve uluslararası kuruluşların yetkilileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesinin planlandığı da belirtildi, ancak ziyaret sırasında Almanya'daki Türklerle Erdoğan'ın biraraya geleceği bir toplantı yapılıp yapılmayacağına dair bilgi verilmedi.

 

G20 ZİRVESİNİN ÖNEMİ

Açıklamada, G20 Zirvesi'nin, küresel gündemin başlıca konuları arasında yer alan güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyüme hedefine yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi için önemli bir fırsat niteliği taşıdığı kaydedildi.

 

KÜRESEL GÜNDEM GÖRÜŞÜLECEK

Uluslararası ticaret, kalkınma, istihdam, sağlık, dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal etkileri, iklim değişikliği, terörle mücadele ve mülteci krizi gibi konuların da ele alınacak olmasının zirvenin önemini arttırdığı belirtilen açıklamada, zirvenin, küresel gündem ve G20'nin rolüne ilişkin Türkiye'nin görüşlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından liderlerle paylaşılmasına da imkan sağlayacağı ifade edildi.

 

Açıklamada, Erdoğan'ın zirve dolayısıyla bazı liderler ve uluslararası kuruluşların yetkilileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesinin planlandığı da aktarıldı.

 

MERKEL VE ERDOĞAN'DAN G20'DE İKİLİ GÖRÜŞME

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü, Cuma günü Hamburg'da başlayacak olan G20 zirvesinde Merkel ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında ikili bir görüşme yapılacağını açıkladı.

 

ALMANYA'YA NOTA VERİLMİŞTİ

Almanya ile Türkiye arasında ilişkiler aylarda gergin bir dönemden geçiyor. Türkiye, dün Almanya başbakanlığının önünde düzenlenen bir eylemde Erdoğan'ın diktatör olarak nitelendirilmesi nedeniyle Almanya'ya nota vermişti.

 

Sözcü aynı zamanda Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı  Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna meselesini de görüşeceğini belirtti.