Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, İzmir ve Hatay’da yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) terminallerinin 2016 ve 2018 yıllarında devreye alındığını hatırlatarak, “İnşaatı devam eden Saros FSRU Terminali’ndeki çalışmalarda da sona yaklaşılmış olup söz konusu tesisi inşallah bu yıl içinde devreye alacağız” dedi.
Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; Silivri yeraltı doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinin yıl sonuna kadar 4.6 milyar metreküpe çıkartılacağını anlatan Dönmez, Tuz Gölü yeraltı depolama tesisinde işletmedeki kapasitenin ise 1.2 milyar metreküp olduğunu kaydetti. Dönmez, “Devam eden kapasite artırma çalışmalarının tamamlanmasıyla iki tesisin toplam kapasitesi 10 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 155 milyon metreküpe ulaşacaktır. Boru hatlarımız, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yeraltı doğalgaz depolama tesislerimiz sayesinde, farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğalgaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
"Bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz"
Silivri yeraltı doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinin yıl sonuna kadar 4.6 milyar metreküpe çıkartılacağını anlatan Dönmez, Tuz Gölü yeraltı depolama tesisinde işletmedeki kapasitenin ise 1.2 milyar metreküp olduğunu kaydetti. Dönmez, “Devam eden kapasite artırma çalışmalarının tamamlanmasıyla iki tesisin toplam kapasitesi 10 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 155 milyon metreküpe ulaşacaktır. Boru hatlarımız, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yeraltı doğalgaz depolama tesislerimiz sayesinde, farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğalgaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
"Yıl sonuna kadar netleşecek"
Türkiye’nin uzun dönemli doğalgaz ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla başta Azerbaycan olmak üzere kaynak ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Fatih Dönmez, “Bu kapsamda, TANAP doğalgaz boru hattının kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya Hazar Bölgesi’nden daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmalarımıza başladık” dedi. Fatih Dönmez, Trakya’da kurulması planlanan Doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasının da yıl sonuna kadar netleştirileceğini vurguladı. Dönmez geçen aylarda, Akkuyu NGS projesinde proje şirketi ve ana yüklenici arasında yaşanan sürece yönelik olarak, “Gelinen aşamada taraflar arasında mutabakat sağlandı. Ayrıca Akkuyu NGS Projesi dışında iki adet daha NGS’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir” dedi.