Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği sıkıyönetim kararı, ülkede büyük bir siyasi krize yol açtı. Bu karar, Meclis'teki oylama ile kaldırıldı ve dünya çapında büyük bir şaşkınlıkla takip edildi.

Devlet Başkanı Yoon, yaptığı canlı yayın konuşmasında, özgür ve anayasal düzeni korumak adına bu adımı attığını belirtti. Ülkenin krizle karşı karşıya olduğunu savunarak, muhalefet partilerinin parlamentoyu felç etmeye çalıştığını iddia etti. "Kuzey Kore'nin komünist tehditlerinden korumak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum" dedi ve karar yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

Muhalefet ve İktidar Karşı Karşıya

Kararın ardından, muhalefet partisi Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung, halkı meclis önünde toplanmaya çağırarak, "Ülke tanklar, zırhlı araçlar ve silahlı askerlerle yönetilecek, ekonomimiz telafi edilemeyecek şekilde çökecek" açıklamasında bulundu. İktidar partisi ise sıkıyönetim istemediklerini açıkladı.

Ordu Siyasete Müdahale Etti

Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Ordu, parlamentonun ve parti faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu. Medya ve yayıncı kuruluşlarının da kontrol altına alınacağı belirtildi. Ayrıca, grevdeki stajyer doktorların 48 saat içinde işlerine dönmeleri emredildi.

Sıkıyönetim Kaldırıldı

Sıkıyönetim kararının ardından, Güney Kore Parlamentosu, acil bir oturum düzenleyerek sıkıyönetimin kaldırılmasını oyladı. Oylamada 190 milletvekilinin katıldığı ve önergenin oybirliğiyle kabul edildiği bildirildi. Yapılan açıklamaya göre, sıkıyönetim, Meclis'in talebi üzerine "hükümsüz" sayıldı.

Yolsuzluk İddiaları ve Sıkıyönetim

Muhalifler, ülkede bir savaş veya kriz ortamının bulunmadığını belirterek, sıkıyönetim kararının Yoon'un hakkındaki yolsuzluk iddialarına karşı bir savunma olarak alındığını savundu. Yoon, sıkıyönetimi sonlandırma kararı aldığını ve birliklerin Meclis'ten çekildiğini açıkladı.

Güney Kore'de sıkıyönetim, 1979-1981 yıllarında askeri darbe sonucu 440 gün boyunca uygulanmıştı. Bugün ilan edilen sıkıyönetim, ülke tarihindeki 13. sıkıyönetim kararı oldu.