Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünya gıda ithalat faturasının bu yıl yüzde 10 artarak 1.94 trilyon dolara yükseleceğini açıkladı. Küresel gıda israfının maliyetinin yıllık 400 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

 

Şeref Kılıçlı'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, yayınladığı son raporda dünya gıda ithalat faturasının 2022’de önceden tahmin edilenden daha yüksek olarak 1.94 trilyon dolara yükseleceğini duyurdu. Söz konusu rakamın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2021’deki rekor seviyeye göre yüzde 10’luk bir artış anlamına geleceğini de kaydetti. Gıda ithalat faturasındaki artışın büyük bir kısmının yüksek fiyatlar nedeniyle gelişmiş ülkelerden kaynaklandığı belirtilirken, düşük gelirli ülkelerin yüksek fiyatlardan daha fazla etkilendiği de vurgulandı.
   

dunya

İsrafın Boyutu
 

 

FAO’nun daha önceki bir başka araştırmasına göre, her sene dünyadaki gıdanın yüzde 14’ü daha satış aşamasına ulaşamadan kayba uğruyor. Perakende satış ve tüketim aşamasında ise gıdaların yüzde 17’sinin kayba uğradığı tahmin ediliyor. FAO’ya göre yaşanan gıda kaybı yıllık 400 milyar dolara mal olurken, gıda kaybı ve israfı birlikte küresel sera gazı salımının yüzde 8’ini oluşturuyor. BM Çevre Programı (UNEP) ve ortak kuruluşu WRAP tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeks Raporu’na göre ise evler, restoranlar ve dükkanlar arasında üretilen gıdanın yüzde 17’si çöpe atılıyor. Çiftlikler ile tedarik zincirlerinde de gıda kaybı yaşanmasıyla toplamda gıdanın üçte biri hiçbir zaman tüketilmeden israf oluyor.