DNA'yı etkileyen besinler nelerdir? Hangi besinler DNA'ya zarar verir? Yediğimiz yiyecekler, gün içinde tükettiğimiz her şey aslında DNA’yı oldukça etkiliyor. Peki sürekli yediğiniz bu besinlerin DNA hasarına ve iltihaplanmaya yol açtığını biliyor musunuz? 

 

Çok sık tükettiğimiz bu besinler oldukça vücudumuza oldukça zarar veriyor. Sağlıklı ve dinç kalmak için; fast food, işlenmiş etler, şekerden uzak durmalıyız. Yapay tatlandırıcıların zararıda bir o kadar fazla, DNA'yı bozan ve iltihaba neden olan yiyeceklerin neler? 

 

 Et tüketimi artan DNA hasarı ile ilişkilidir. Özellikle işlenmiş etler, pastırma kızartmasından çıkan buharlarda bile bulunabilen kanserojen nitrozaminler içerebilir. Füme etler ve balıklar, dumanın kanserojen bileşiklerinin çoğunu yakalar. Pişmiş etler genel olarak DNA hasarına neden olabilir. Yumurta, peynir, pişmiş et ve kreatinde bulunan heterosiklik aminler DNA hasarında bir faktör olabilir. Hayvansal yağ ayrıca safra asitlerimizi kanserojenlere dönüştüren bağırsak bakterilerinin büyümesini artırma potansiyeline sahiptir.

et

Patates kızartması, hamur lokma ve kızarmış hamurdan yapılan diğer tatlılar, fast-food menülerinde yer alan peynir ve soğan kızartması gibi her türlü kızartılmış yiyecek inflamasyonu tetikliyor. Uzak durmanızda fayda var.

 

patates kızartması

Düşük kalorili veya diyet ürünler tüketirken inflamasyon riskini artırabilir. Bazı bilimsel araştırmalar, yapay tatlandırıcıların vücutta inflamasyona sebep olabileceğini söylüyor.

 

 Makarna, beyaz ekmek, kurabiye gibi rafine karbonhidratlar, eklem iltihabına neden olan yiyecekler arasında sayılıyor. Yapılan araştırmalar; beyaz un ile yapılan ekmek, bisküvi, kraker gibi karbonhidrat türü gıdalar ayrıca glisemik indeksleri yüksek olduğu için kan şekerini hızlı şekilde arttırdığını söylüyor.

makarna

Salam, sosis, sucuk, kırmızı et gibi işlenmiş gıdaların vücutta büyük ölçüde iltihaplanmaya sebep olduğu ortaya çıktı. Bu gıdaları az tüketmeniz sağlığınız açısından daha iyi olur.

Meyve suları da iltihaplanmaya sebep oluyor. Sadece meyve suyu değil, buzlu çaylar, meyveli sodalar da iltihaplanmayı arttırıyor. Trans yağ içeren işlenmiş ve paketlenmiş besinlerin tümü iltihabı tetikler. Sağlığa son derece zararlı bu yağlar, pizza, hamburger gibi yiyecekleri az tüketmenizde fayda var. Ayrıca Bitkisel-hayvansal yağlardan üretilen margarinler ve bunlar ile üretilen ürünler sakıncalıdır. İlerleyen zamanlarda damar tıkanıklığına sebep olabilir.

meyve suyu

fast food