
Haksız rekabet ve tüketici haklarına aykırı davranışlar nedeniyle 1 milyar 300 milyon lira para cezasına çarptırılan ünlü cips markası Frito Lay olduğu açıklandı. Doritos, Ruffles, Lay’s, Cheetos ve Çerezza markalarıyla tanınan Frito Lay, cips stantlarında rakip markalar için yer açmak zorunda kalacak.
Rekabet Kurulu, Türkiye'deki cips ve şekerleme pazarında faaliyet gösteren Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'ye yaklaşık 1,3 milyar lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Şirketin paketlenmiş cips sektöründe rakiplerinin satışlarını engellemeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu ve bu davranışların Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği tespit edildi.
Soruşturma kapsamında, Frito Lay’in bakkal, market ve büfe gibi satış noktalarında rakip cips markalarının satışını engellemeye yönelik uygulamalar yaptığı belirlendi. Bu uygulamalar nedeniyle şirkete 1 milyar 300 milyon lira ceza kesildi. Ayrıca, Frito Lay’e bazı yükümlülükler getirildi. Bu yükümlülükler arasında, satış noktalarında Frito Lay ürünlerine ayrılan stantların yüzde 30’luk kısmının rakip ürünler için ayrılması bulunuyor. Bu alanlarda her sepette, "Bu bölüm rakip cips ürünleri için ayrılmıştır" etiketi yer alacak. Rakip ürünlerin bulunmadığı veya tükendiği durumlarda ise bu alanlar boş bırakılacak ve Frito Lay ürünleriyle doldurulmayacak.
Kurul, ayrıca Frito Lay'in satış noktalarına yalnızca bir cips standı yerleştirebileceği ve perakende satış noktalarına finansal fayda sağlanamayacağına karar verdi. Bu düzenlemelerle amaç, cips ve şekerleme pazarında rekabeti artırarak tüketicilere daha fazla seçenek sunmak ve Frito Lay'in rakiplerinin daha fazla satış noktasına girmesini sağlamaktır. Böylece pazarın daha rekabetçi hale gelmesi hedefleniyor.