Son 48 saatte 4 büyüklüğünün üzerinde 37 deprem meydana gelen Santorini Adası, toprak kaymaları ve çökme riski nedeniyle büyük bir endişe içinde. Ada sakinleri, artan sarsıntılar ve olası tehlikeler nedeniyle evlerini terk etmeye başladı. Yetkililer, adanın Athinios Limanı kapanırsa tahliye için alternatif planlar hazırlıyor.

Yunanistan'ın Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, "Cumartesi öğleden sonra ile Pazartesi öğleden sonra arasındaki 48 saat içinde 4 büyüklüğünün üzerinde 37 deprem meydana geldi" dedi. Ganas, depremlerin Santorini'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Anhidros adacığının çevresinde yoğunlaştığını belirtti ve gözlemlerin devam ettiğini söyledi.

Yunan basınına göre, ada sakinlerinin çoğu soğukkanlılığını korusa da, özellikle eski yapıların çökme riski nedeniyle endişeler arttı. Ancak en büyük tehdit, adadaki dağ eteklerinden kaynaklanıyor.

En Büyük Tehdit: Toprak Kaymaları

Dün, volkanik dağın etrafındaki bazı bölgelerde toprak kaymaları yaşandı. Kayalık uçurumlar üzerine inşa edilmiş yapılar bu durumdan büyük risk altında. Toprak kaymalarının en çok hissedildiği alan ise Athinios Limanı yolu. Eğer liman kapanırsa, adadan kaçış yolu kapanacak ve tahliyeler zorlaşacak.

Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, "Athinios Limanı kapanırsa, insanları hızla tahliye edebileceğimiz alternatif planımız var. Adanın doğusundaki bazı plajlara tekneler yanaşabilecek" açıklamasını yaptı. Ayrıca, belediye sosyal medya üzerinden sekiz tahliye alanını duyurdu.

Turistlerin Durumu

Santorini, Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak, turistlerin büyük kısmının adaya geldikleri uçakla geri döndükleri bildirildi.

Depremlerin Sürekliliği ve Olası Büyük Deprem Riski

Deprem Planlama ve Koruma Kurumu Başkanı Efthimios Lekkas, "Son dönemdeki sismik hareketliliğin 5,5 büyüklüğünü aşması pek olası değil. Ancak bu hareketlilik birkaç gün ya da hafta sürebilir" dedi. Sismolog Gerasimos Papadopoulos ise, "Bu sismik dizilim, Santorini'nin kuzeydoğusunda deniz tabanında ve yaklaşık 20 kilometre derinlikte devam ediyor. Bu durum, 1956’daki büyük depremin fayının aktifleştiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, bölgedeki sismik hareketliliği yakından izlemeye devam ediyor. Yeni sismik gözlem istasyonları, Anhidros ve Anafi'ye kuruldu. Papadopoulos, "Bundan sonra daha büyük bir deprem olabilir, ancak bunun büyüklüğünü kesin olarak söylemek mümkün değil. Bu bir tektonik sismik dizilim ve volkanik aktiviteyle bağlantılı değil" şeklinde açıklamada bulundu.