Çin'in Şıncın kenti, vahşi hayvan tüketimi ile ilgili eleştirilerin gölgesinde, kedi ve köpek etinin yenmesini yasaklayan ilk yerel yönetim oldu. Bilim insanları dünyada on binlerce cana mal olan yeni tip koronavirüsün fare, yılan ve yarasa gibi hayvanların satıldığı bir pazardan kaynaklandığı kanısında. Yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyona uğramış hali olan virüsün, yarasalardan pangolin veya yılan gibi bir sürüngenler aracılığıyla insanlara bulaştığı tahmin ediliyor.
Şıncın, yeni tip koronavirüs salgınının ardından Çin'de kedi ve köpek etinin tüketilmesi ve satışını yasaklama kararı alan ilk şehir oldu. Yasağın Şıncın'da 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi. Hayvan hakları savunucusu Uluslararası Uygar Toplum (HSI) örgütünün açıklamasına göre, Çin'de her yıl 4 milyon kedi ve 10 milyon civarında köpek, etleri için katlediliyor!
Virüsün uğramadık ülke bırakmayıp, hayatı durma noktasına getirmesiyle, Çin'deki vahşi hayvan pazarlarının barındırdığı riskler uzman raporlarından çıkıp gündeme taşındı.
Bu baskılar sonrasında Şıncın yerel yönetimi kedi ve köpek tüketiminin 1 Mayıs'tan itibaren yasaklanmasına karar verildi.
Şehir yönetiminden yapılan açıklamada, "Kedi ve köpekler, evcil hayvanlar olarak insanlarla diğer hayvanlardan çok daha yakın ilişki kurmuştur. Kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların tüketiminin yasaklanması gelişmiş ülkelerde, Hong Kong ve Tayvan'da genel bir uygulamadır." ifadeleri kullanıldı.
Çin'deki vahşi hayvan tüketiminin yasaklanması için birçok sayıda imza kampanyası yürütülüyor.