Çin Bir Mermi Bile Atmadan Tayvan’ı Nasıl Ele Geçirir?

Önde gelen bir düşünce kuruluşu, Çin ordusunun Tayvan’ı izole edebileceği, ekonomisini felce uğratabileceği ve demokratik adayı tek kurşun bile atmadan Pekin’in iktidardaki Komünist Partisi’nin iradesine boyun eğdirebileceği konusunda uyarıyor.

Komünist Partinin bir gün gerekirse güç kullanarak Tayvan’ın kontrolünü ele geçirme sözünü tutabileceği korkuları, son yıllarda Çin lideri Xi Jinping’in özerk adaya karşı giderek daha kavgacı eylemleriyle daha da arttı.

Çin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamayı reddetmesi bu korkuları daha da artırdı.

Böyle bir senaryoda, analistler ve askeri stratejistler uzun süredir Çin’in önündeki iki temel seçeneğe odaklandılar: tam ölçekli bir istila ya da askeri abluka.

Ancak Washington’daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), ABD ve benzer düşüncelere sahip demokrasilerin buna karşı koymasını çok daha zorlaştıracak üçüncü bir yol olduğu konusunda uyarıyor: Karantina.

Çin Sahil Güvenlik, onun sözde deniz milisleri ve çeşitli polis ve deniz güvenliği teşkilatları, “gri bölge” taktiklerini (savaş eylemi olarak kabul edilebilecek eylemlerin hemen altındaki eylemler) kullanarak, Tayvan’da tam veya kısmi bir karantina başlatabilir ve muhtemelen erişimi kesebilir. CSIS’in yeni yayınladığı bir rapora göre, limanlara giden enerji gibi hayati önem taşıyan kaynakların adadaki 23 milyon insana ulaşması durduruluyor.

dünyanın en büyük askeri gücü olan Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) deniz, hava ve kara bileşenlerinin yalnızca yardımcı ve destek rolleri oynayabileceğini yazıyor.

“Çin son yıllarda Tayvan üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırdı ve gerilimlerin doğrudan çatışmaya dönüşebileceği korkusunu artırdı. Raporda, işgal tehdidine çok dikkat edildi, ancak Pekin’in işgal etmenin yanı sıra Tayvan’ı zorlamak, cezalandırmak veya ilhak etmek gibi seçenekleri de var” deniyor.

Bu ayın başlarında Singapur’da düzenlenen Shangri-La Diyalog savunma zirvesinde Çin Savunma Bakanı Amiral Dong Jun, Tayvan’ın bağımsızlığı için herhangi bir hamleyi destekleyenlerin “kendi kendini yok etmeyle sonuçlanacağı” konusunda uyardı.

Bir tercüman aracılığıyla konuşan Dong, “Tayvan’ın bağımsızlığını engellemek ve böyle bir komplonun hiçbir zaman başarıya ulaşmamasını sağlamak için kararlı adımlar atacağız” dedi ve “dış müdahaleci güçleri” silah satmakla ve Tayvan’la “yasadışı resmi temaslarda bulunmakla” suçladı.

Çin Sahil Güvenlik gemileri Güney Çin Denizi’nde Filipin Donanması tekneleriyle çatışırken, Çin’in artan gri bölge taktikleri bu hafta çarpıcı bir şekilde sergilendi.

Bazı resim ve videolar, Pekin askerlerinin Filipinlileri balta ve diğer kesici silahlarla tehdit ettiğini gösteriyordu ve Manila, Çin’in kışkırttığı bir çarpışmada askerlerinden birinin başparmağını kaybettiğini söyledi.

Şiddetin düzeyi, Filipinler’in hem Pekin hem de Manila’nın hak iddia ettiği sularda karaya oturmuş bir savaş gemisinde karakol bulundurduğu İkinci Thomas Shoal yakınlarında daha önce yaşanan çatışmalara göre büyük bir artış gösterdi.

Benzer şekilde, Pekin’in son derece gelişmiş bir serbest piyasa ekonomisi olan Tayvan’a yönelik askeri ve ekonomik gözdağı, Xi döneminde çok daha belirgin hale geldi.

Çin’in iktidardaki Komünist Partisi, adayı hiçbir zaman kontrol edememesine rağmen kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve gerekirse güç kullanarak adayla “yeniden birleşme” sözü verdi.

Ancak CSIS raporu, Pekin’in yalnızca HKO’yu savaşın dışında tutmakla kalmayıp, aynı zamanda ada demokrasisini veya ABD gibi destekçilerini Tayvan’ın özerkliğini korumak için askeri çatışmayı başlatanlar rolüne sokabilecek güçlü seçeneklere sahip olduğunu söylüyor.

Kaynak