Pandeminin başından beri kendi kendine tecrit uygulayan Çin, içeride vakaların arttığı bir ortamda bundan vazgeçti. Çin’e yurtdışından gelenler artık 5 günlük zorunlu karantinaya girmeyecek. Pekin, 3 yıl sonra yurtdışından girişlerde karantina şartını kaldırdı. Böylece Çinliler hızla yurtdışı gezilerini planlamaya başladı.

 

Pandeminin başından beri kendi kendine tecrit uygulayan Çin, içeride vakaların arttığı bir ortamda bundan vazgeçti. Çin’e yurtdışından gelenler artık 5 günlük zorunlu karantinaya girmeyecek. Ancak hâlâ son 48 saatte yapılmış bir negatif COVID testi sunmak zorundalar. Karantinasız ilk seyahat gününde sınır kapılarında yoğunluk gözlenirken, binlerce aile yıllar sonra ilk kez bir araya gelebildi. Dün yurtdışı uçuşlarla birlikte, özel idari bölge Hong Kong’a kara sınırından gelişlere de izin verildi. İlk etapta Hong Kong’dan günde yaklaşık 60 bin kişinin sınırı geçmesine yeşil ışık yakılırken, ayrılmış ailelerin binlerce üyesi bir araya gelme umuduyla sınıra akın etti. Resmi verilere göre, önümüzdeki iki ayda 410 bin kişi Hong Kong’dan ana karaya seyahat edecek. Bu kişilerin çoğunu, burada eğitim ve iş için bulunan ve üç yıldır ailelerinden ayrı düşenler oluşturuyor.

 

Çin yolcularına zorunlu COVID testi uygulamasına yol açtı

 

Pekin’de dünyanın en büyük havalimanı terminallerinden birinde bagaj bantları büyük ölçüde boştu. Teknoloji ve turizm merkezi olan Çin’in doğusundaki Hangzhou’ya pazar günü uçakla yurtdışından 1300 kişi geldi ve 1100 kişi ayrıldı. Çin Yeni Yılı haftası için yurtdışı rezervasyonlar geçen seneye göre 5 kat artarken, Bangkok ve Melbourne en popüler destinasyonlar oldu. Ziyaretçi sayısında beklenen artış ise aralarında Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin Çin yolcularına zorunlu COVID testi uygulamasına yol açtı. ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Güney Kore ve İtalya dahil birçok ülke, Çin’den gelen yolculara test zorunluluğu getirdi. 

 

3 yılda salgın tedbirlerini ihlalden tutuklananların salıvereceği bildirildi

 

Çin’de yurtdışından artan gelişlerle varyant durumunun takibi için yolcu ve havalimanı personeline test yapılacağı, numunelerin DNA analizine gönderilerek varyantlarının belirlenmesine çalışılacağı duyuruldu. Ülke ekonomisini zorlayan katı “sıfır vaka” politikasından geçen ayki protestolar sonrası aniden vazgeçen Çin, gevşeme yönünde başka bazı adımlar da attı. Buna göre, son 3 yılda salgın tedbirlerini ihlalden tutuklananların salıvereceği bildirildi. Hükümetin ilgili makamlara gönderdiği talimatta, Pandemi bağlantılı kovuşturmaların sonlandırılması, tutukluların serbest bırakılması istendi.