Dünyanın en pahalı kahvesi olması bir yana üretilişi ayrı bir haber konusu olan "Luwak kahvesi" enteresan yönüyle ilgi çekiyor. Talep gören bu kahve için demokrasigazetesi.com okurları için bir araştırma yaptık. Yazımızda elde ettiğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Karar sizin. Olur da ikram edilirse bir ikilemde kalabileceğinizi düşünüyoruz. Çok pahalı diye de yine de içmek ister misiniz size kalmış.
Sağlık açısından yüzyıllardır tavsiye edilen bu kahvenin geçmişi çok eskiye dayanıyor. Diş sağlığını koruduğu, metabolizmayı hızlandırdığı, safra taşı oluşumuna iyi geldiği, göğüs kanseri riskini azalttığı ve diyabeti önlediği düşünülen bir kahve luwak kahvesi. Yalnız bu kahvenin düşündüren iki durumu var. Kilosu 350 dolar ila bin dolar arasında değişiyor ve Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkısından elde ediliyor.
Bu yüzden içmek ister misiniz bilinmez. Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen kopi luwak yani luwak kahvesi dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor. Ancak bir sorun da burada başlıyor. Misk kedisi doğal ortamından koparıldığı için tepkiler de yükseliyor.
Bir tür misk kedisi türü olan ve luwak olarak adlandırılan kedinin midesinde sindirilemeyerek fermantasyona uğrayan kahve çekirdeği, daha lezzetli, aromatik bir tada bürünüyor diye söyleniyor. Bu da aslında aklımıza arıların çiçek özlerini toplayıp sindirerek bala dönüştürmesini getiriyor. Ancak arının ürettiği bal her açıdan çok farklı. Ayrıca şurup kıvamında.
Pahalı olan bu kahve az üretildiği için yüksek fiyata satılıyor. Sonuçta dünyanın en az üretilen kahvesi olarak biliniyor. Diğer geleneksel kahve çeşitlilerine göre göre daha az kafein içeriyor olması bir tercih nedeni daha diyebiliriz.
Gel gelelim misk kedisi bunu nasıl yapıyor. Bu kedi türüne kahve ağacı meyvesi mama gibi önüne konularak yediriliyor. Üretim, dışkılanan kahve çekirdeklerinin temizlenmesinin ardından başlıyor. Önce temizlenip yıkanıp arıtıldıktan sonra standart kahve üretimindeki gibi yıkama, kurutma, dış kabuğun soyulması ve kavrulma gibi işlemlerden geçiyor.
KİLOSU 1000 DOLAR ÜRETİM YILLIK 600 KİLO
Yaklaşık 600 kilo üretilebiliyor ve kalitesine göre, 300 dolar ila bin dolar (yaklaşık 5 bin 800 lira) arasında alıcı buluyor.
Hayvan hakları örgütlerinin bu kahve üretimine karşı çıkma nedenleri ise, misk kedilerinin doğal ortamlarından koparılmış olması ve küçük kafeslerde, kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakılmaları. Doyumsuz insanoğlunu düşündüğümüz zaman bunun önüne geçilemeyecek gibi görünüyor.
Demokrasigazetesi.com / Dış haberler