Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek, vaka sayısı bu hızla artmaya devam ederse eskiden alınan benzer önlemler alınabileceğini söyledi.

İktidarın ekonomik kaygılarla attığı ‘normalleşme’ adımlarıyla birlikte koronavirüse karşı alınan kısıtlamalar kaldırıldı ve 800’lere kadar inen vaka sayısı, birkaç gündür binin üzerine çıktı.

Normalleşme’ sürecine girildikten iki hafta sonraki vaka artışı dikkat çekici. Zira önceki gün bin 459 kişi Covid-19’a yakalandı, bir önceki gün bin 195 kişiye Covid-19 pozitif teşhisi kondu. Ülke genelindeki toplam vaka sayısı ise 176 bini geçerken, vaka artışı, ‘ikinci dalga’ endişelerini beraberinde getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka tablomuz, salgının ciddiyetini koruduğu gerçeğiyle hepimizi yüzleştirdi” açıklaması yaparken, uzmanlara göre de salgın hâlâ bitmedi. Bunun en net göstergelerinden birisi Konya’daki durum… ‘Normalleşme’ süreci öncesinde günlük vaka sayısının 5 ila 8 arasında seyrettiği Konya'da son bir hafta içinde vaka sayısı ortalaması 100'ün üzerine çıktı. Kentteki tüm hastaneler de pandemi hastanesi ilan edildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya göre, Diyarbakır, Manisa, Bursa ve Konya’da vaka artışı yaşanıyor.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; aynı zamanda TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi olan Prof. Dr. Pala, “Şu ana kadarki bilgilerimiz henüz virüsün hastalık yapma yeteneğinde bir değişlik olmadığını gösteriyor. Dolasıyla insanlar bir araya gelerek, insandan insana geçişi sürdürecek olurlarsa kuşsuz ki hastalık aynen devam edecek. 6 Haziran itibariyle daha önce binin altına düşmüş olan zamana bağlı üreme sayısının bir civarına yaklaştığını, hatta tahminlere göre 1’in üstünde olduğunu görüyoruz. Bunlarla ilgili kesin rakamları bilmiyoruz çünkü Sağlık Bakanlığı bu konuda resmi açıklamalar yapmıyor” diye konuştu.

“11 Mayıs’ta AVM’lerin açılması ve 1 Haziran’da hemen hemen her yerin açılmasıyla gerçekten sıkıntılı bir döneme girdik” diyen Prof. Dr. Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2 Haziran’da 800’ün altına düşen olgu sayısı bin 500’e doğru çıkış gösterdi. 11 Mayıs’ta vaka sayısı bin 114’tü, sonra biraz yükseldi ama asıl alçalma eğilimine girdiği tarih 17 Mayıs’tır; bin 368 vaka vardı. Dolayısıyla önceki günkü vaka bin 459 vaka, 16 Mayıs’ın üzerinde vaka sayısını karşımıza geçirdi. Yoğun bakımda yatanların sayısına, 6 Haziran’da 591’e düşmüştü, 684'e çıktı. Entübe edilmiş olanlar 3 Haziran’da 261’e kadar düşmüştü, burada da 284 sayısını görüyoruz. Yoğum bakımda yatanların oranlarında da bir artış görmeye başladık. Dolayısıyla bu erken açılmanın etkileri tahmin ettiğimiz gibi çıkmaya başladı. Asıl etkinin 13-14’üncü günlerde olacağını söylemiştik, maalesef dediğimiz gibi oldu.”

SORUMLULUK BİREYE YÜKLENEMEZ

TTB’ye gelen verilere göre Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde vaka artışı yaşandığını aktaran Prof. Dr. Kayıhan Pala, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Anadolu’nun değişik yerlerinden vaka artış haberleri geliyor; Diyarbakır, Manisa, Bursa ve Konya gibi… İstanbul’daki bazı hastanelerde de bu artışın olduğunu duyuyoruz. Önümüzdeki günler açısından bu eğilimin böyle sürebileceği anlaşılıyor. Türkiye’de 200 binin üzerinde bir aktif olgunun var olduğunu varsayabiliriz. Önlem konusunda da sorumluluğun bireylere yüklenmesi doğru değil. Bireyler dışında önlem alınmaması halinde bu sorunla baş etmek mümkün olmayacak gibi görünüyor.”

'ENDİŞELERİM VAR'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’a göre ise süreç yakından takip edilmeli. Aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Şimşek, “Salgınla ilgili gerçekten tedirgin oluyoruz” dedi ve ekledi:

“Vaka sayıları bu hızla artmaya devam ederse eskiden aldığımıza benzer önlemler almamız gerekebilir. Çok artacağını düşünmüyorum ama İran örneği beni çok ürkütüyor açıkçası. Yine de o kadar kontrolsüz olmayız diye düşünüyorum ama benim de endişelerim var. Çok yakından izlenmesi gereken ve önlemlerin de zamanında alınması gereken bir süreç yaşayacağız.”