
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde 2020 yılında görülen müsilaj, bu yıl da yeniden ortaya çıkmaya başladı. Müsilajın etkisi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla daha da arttı. Balıkçıların denizde seyir yaparken zorlandığını belirten DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Marmara Denizi'nde balık avcılığının müsilaj nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.
Avcılık Tamamen Durdu
Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde müsilaj nedeniyle balık avcılığının tamamen durduğunu ve şu anda avcılığın kapandığını ifade etti.
Av Baskısı Artmış Durumda
Müsilajın ciddi şekilde arttığını belirten Karabiber, "Çanakkale Boğazı'nda müsilaj yoğun bir şekilde görülüyor. Marmara Denizi’nden akıntılar ve fırtınalarla birlikte müsilaj, Kuzey Ege’ye, Gökçeada ve Saros Körfezi'ne doğru yayıldı. Şu anda sadece Bozcaada ve Küçükkuyu bölgelerinde müsilaj yok. Bu sebeple tüm balıkçı tekneleri aynı noktalara yöneliyor ve bu da balıklar üzerinde büyük bir av baskısı oluşturuyor. Bir haftadır devam eden sert fırtınaların müsilajı biraz olsun baskılayacağına umuyoruz" dedi.
Marmara Denizi Tehlike Altında
Karabiber, Marmara Denizi'nde müsilajın hızla arttığını vurgulayarak, "Tekirdağ Hoşköy'den bir balıkçı arkadaşımız bir video gönderdi. Müsilaj, deniz dibinde çamur şeklinde birikmiş. Balıkçı arkadaşımız ağını kaldıramadı. Gırgır teknesiyle ağ atmak, ağın denizde kaybolmasına yol açabilir. Müsilaj hızla büyüyor. Marmara Denizi için bir acil eylem planı oluşturulmuştu, fakat buna uyulmazsa Marmara Denizi yok olacak. Eğer müsilaj her yıl artmaya devam ederse, Marmara Denizi tamamen ölecek" şeklinde konuştu.
Balıkçılar Seyir Yapmakta Zorlanıyor
Karabiber, balıkçılar için şu anki durumun oldukça zorlayıcı olduğunu belirtti. "Marmara Denizi'nde şu anda balıkçılık yapan kimse yok, hepsi Karadeniz veya Ege'ye yöneldi. Marmara Denizi’ndeki müsilaj, Ege'nin bazı bölgelerinde de etkisini gösterdi. Cihazlarımız ve sonarlarımız, müsilajın yoğun olduğu bölgeleri tespit ediyor, ancak ağ atamıyoruz. Ağlar patlıyor, kayboluyor. Normalde bir saatte toplanan ağlar, şu an 6-7 saatte toplanabiliyor. Bu süreçte akıntılar nedeniyle tekneler karaya vurabiliyor ve bu büyük bir riske yol açıyor. Şu anda avcılığımız tamamen durdu” dedi.