Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "İhtiyaç olması halinde güncelleme yapılabilir" dedi.

Bakan Işıkhan, katıldığı bir canlı yayında asgari ücret ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına dair gelen bir soruya şu şekilde yanıt verdi:

"Hükümet olarak vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak zorundayız. 2025 yılında enflasyonda ciddi anlamda iyileşmeler bekliyoruz ve düşüşün başladığını göreceğiz. Ancak herhangi bir aksilik, felaket ya da beklenmedik bir durum yaşanması halinde temmuz ayında yeniden bu konu gündeme gelebilir."

"Asgari ücreti ekonomik sistemimizi güçlendirmek amacıyla bir yıl süreyle belirledik" diyen Işıkhan, "Eğer böyle bir ihtiyaç doğarsa, hükümet olarak gerekli iyileştirmeyi yaparız. Amacımız, vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak. Eğer 2023’te olduğu gibi bir gerileme yaşanırsa, destek verilebilir. Ancak ben 2025 yılının, ekonomi açısından çok daha iyi bir yıl olacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

Eleştirilerin Odak Noktasıydı

9 milyon çalışanı doğrudan etkileyen, geri kalanları ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret 2025 yılında yüzde 30 oranında artarak 22 bin 104 lira olarak belirlendi. Bu artış, işçi taleplerinin oldukça altında kaldı.

Türk-İş, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin 29 bin 583 liraya yükseltilmesini talep ediyordu.

DİSK ise iki asgari ücretin yoksulluk sınırına ulaşmasını istiyordu. Türk-İş'in Kasım ayı açlık ve yoksulluk verilerine göre, DİSK’in talebi 66 bin 976 TL’lik yoksulluk sınırının yarısı olan 33 bin 500 TL’yi işaret ediyordu.

İşveren ve yabancı kuruluşların talepleri doğrultusunda belirlenen asgari ücretin ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Bu rakamı kabul etmek mümkün değil. 1 yıl süreyle belirlendi. 6 ay süreyle belirlenmiş olsa bile yine kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.