Akdeniz'de hızla artan balon balığı popülasyonu, içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli hale gelerek, Antalya kıyılarında yerli balık türlerinin yerini almaya başladı. Amatör balıkçılar tarafından kıyıdan oltayla yakalanan balon balıklarının karaya çıkarılması yasak olmasına rağmen, balıkçılar bu balıkları sahillerde bırakmaya devam ediyor, bu da çevre kirliliğine yol açıyor.

Zehirli ve istilacı balon balıkları, son yıllarda Akdeniz'deki popülasyonlarını hızla artırdı. Balon balığı, içerdiği tetrodotoksin adı verilen ve siyanürden 1200 kat daha güçlü olan toksin nedeniyle insan sağlığını tehdit etmekte ve ekosistemde hızla yayılıp, balık popülasyonunu olumsuz etkileyebilmektedir. Güçlü çene yapısı ve yüksek üreme kapasitesi sayesinde balon balığı, yavrulama dönemindeki balıklara zarar vererek hızla çoğalabiliyor.

5 Yılda 88 Bin 747 Balon Balığı Avlandı

Balon balıkları, güçlü çeneleriyle metal bile koparabilmekte ve balıkçılıkla ilgili ekipmanlara zarar vererek, ekosisteme, insan sağlığına ve ekonomiye büyük zararlar vermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığını teşvik programı kapsamında Antalya kıyılarında son 5 yılda 88 bin 747 balon balığı avlamayı başardı. Bu avcılıkla, ekosisteme giriş yapacak 6 milyon 656 bin 25 yeni balon balığının engellenmesi sağlandı.

Ancak, amatör balıkçılar balon balıklarını yakaladıktan sonra bunları öldürüp denize atmak yerine, sahillere bırakmaya devam ediyor. Bazı amatör balıkçılar ise bu balıkları, kum ve çakıl arasına gizleyerek çevreye bırakıyor.

Sahillerde Çevre Kirliliği ve Sağlık Riski

Ölü balon balıkları dalgalarla sahile vuruyor ve kıyıdan avlanan balıkçılar tarafından sahillere bırakılan balon balıkları çevre kirliliğine yol açıyor. Antalya’daki bazı plajlarda, balıkçılar tarafından bırakılan ölü balon balıklarına sıkça rastlanıyor. Sahile bırakılan bu balon balıkları, plajda yürüyüş yapanlar ve denize girenler tarafından olumsuz şekilde karşılanıyor.

Kış Aylarında Bile Gözlemleniyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının kış aylarında bile kıyılarda görülebildiğini belirterek, “Deniz suyu sıcaklığından dolayı balon balıkları kışın da kıyılarda gözlemleniyor. Balıkçılarımızın oltasına sıkça balon balığı takılıyor. Antalya kıyılarında, daha önce sıklıkla yakalanan yerli türlerin yerini balon balığı almış durumda. Kıyıya bırakılan balon balıkları, kediler, kuşlar veya köpekler tarafından tüketilebilir, bu da onların ölümüne yol açabilir. Ayrıca, insanların ve özellikle çocukların bu balıklara temas etmesi sağlık açısından tehlikeli olabilir. Alerjik rahatsızlıkları olan kişiler daha fazla etkilenebilir. Balon balıkları kıyıda bırakılmamalıdır” dedi.