Yerel seçimlere kısa bir zaman kala siyasi partilerin görüşme trafiği yoğun bir şekilde devam ediyor. Artık masada 'ittifak' yerine ismi henüz netlik kazanmamış yeni bir koalisyon modeli görüşülüyor.

AKP’nin tek başına iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye’de koalisyon hükümetleri dönemi sona erdi. AKP o tarihten buna bazı konularda dirsek teması yapsa da iktidar olmak için hiç bir parti ile koalisyona gitmek zorun kalmadı. Ancak Nisan 2017’da yapılan cumhurbaşkanlığı referandumundan bu yana partiler, kendi aralarında oluşturdukları ittifaklarla sandığa gitmeye başladı. Adı konulmamış bu ‘yeni koalisyon’ modeli son olarak 24 Haziran genel seçimlerinde vatandaşın önüne geldi. O dönem AKP ve MHP arasında ‘Cumhur İttifakı’ kurulurken, diğer kanatta ise CHP, Saadet Partisi ve daha sonradan siyasete giren İYİ Parti, isimlerine ‘Millet İttifakı’ diyerek aynı noktada buluştu.

Ancak siyasi tarihimizin geçmiş yönetimlerinde de çokça kez karşılaştığımız koalisyon dönemlerinde bu kez bir ilk yaşanması muhtemel gibi görünüyor…

MHP’nin “İttifakı bitiriyoruz. Ancak bu yerel seçim için geçerlidir. Cumhur ittifakı kalıcıdır” açıklamasından sonra AKP Genel Başkanı Erdoğan da, “O zaman herkes kendi yoluna” demişti. Bu açıklamalardan birkaç gün sonra ise MHP lideri Bahçeli, 3 büyük şehirde aday göstermeyeceklerini ve AKP’nin adayı her kim olursa olsun onu destekleyeceklerini söyledi. Diğer tarafta da CHP, Saadet ve İYİ Parti üçlüsünün aday belirleme pazarlıkları devam ediyor.

BAHÇELİ’NİN ‘KOMBİN FORMÜLÜ’

Belediye başkan adaylarının peş peşe açıklandığı bugünlerde, AKP-MHP arasında geçtiğimiz ay yapılan ve Bahçeli’nin gündeme getirdiği ‘kombin’ formülü yeni koalisyon modelinin denge taşlarını gösteriyor. Buna göre; Büyükşehirler, il, ilçe ve belde belediyelerine yönelik bölgesel dengeler dikkate alınarak farklı ittifak formülleri hayata geçirilecek. Örneğin, İstanbul’da aday çıkarmayacağını açıklayan MHP, ilçelere odaklanacak ve geçen yerel seçimlerde güçlü olduğu ilçelere ağırlık vererek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde belli oranda meclis üyeliği almaya çalışacak. Yani belediyelerde; belediye başkanvekilliği, meclis üyeleri ve başkan yardımcıları olmak üzere yönetim kadroları paylaşılabilecek.

Kulislere göre; Partiler bu kapsamda teknik çalışmalarını da olgunlaştırdı. MHP, 1398 seçim bölgesinin neredeyse yüzde 50'sinde AKP ile yarışıyor. 175 seçim bölgesinde MHP birinci parti. 175 yerin yüzde 80'in de ise MHP, AKP ile karşı karşıya. Böyle bir tabloda MHP, kendisine ait bölgeleri elinde tutmak istiyor ve AKP’den destek görmek istiyor.

9 İLDE ‘KOMBİN’ İDDİASI

Yine kulis bilgilerine göre; AKP ve MHP 9 ilde ortak adaylar üzerinden lehte çekilme kararı aldılar. İddia şöyle; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Ordu'da AKP adayı desteklenecek. Mersin, Manisa, Osmaniye'de ise MHP adayları desteklenecek.

CHP-İYİ PARTİ GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

CHP ile İYİ Parti arasında ise müzakereler halen devam ediyor. Parti sözcüleri tarafından görüşmelerin olumlu yönde seyrettiği açıklansa da her iki kanattan da yükselen çatlak sesler süreci ister istemez uzatıyor.