Depremin sosyal etkileri sürüyor: Eğitim ve sağlık sistemleri çökmüş, intihar oranları artmış… Türkiye’yi derinden etkileyen büyük felaketin üzerinden 2 yıl geçti. Yalnızca binalar değil, tüm sistem büyük bir çöküş yaşadı. İntiharlar ve madde kullanımı arttı. Hükümet ise eğitim, sağlık ve barınma gibi temel sorunlara çözüm bulamadı.

EĞİTİM SORUNLU

Depremde büyük zarar gören ve neredeyse tamamen yok olan Antakya'da çalışan gazetecilerden Volkan İcil, depremi yaşayan bir tanık olarak şunları aktarıyor:
“Eğitim ve sağlık çok yetersiz. Okullarda hijyen sorunu başta olmak üzere ciddi problemler yaşanıyor. Hastaneler aşırı kalabalık, doktor sayısı yetersiz. Şehir merkezindeki beton santralleri, kentteki havayı kirletiyor ve yaşam alanlarını zehirliyor."

YÖNETMELİK YETERSİZ

Kentteki yıkım ve inşa süreciyle ilgili açıklama yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Tuncay Kaya ise, “Depremden ders almadık. 2023'te yaşanan deprem, mevcut deprem yönetmeliğimizin yetersizliğini bir kez daha gösterdi” şeklinde konuştu.

TRAVMA HÂLÂ DEVAM EDİYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı İbrahim Halil Aydın, şunları söyledi:
“Deprem sonrası açıklanan ölüm rakamları gerçeği yansıtmıyor. Resmi rakamların çok üstünde kayıplar yaşandı. İnsanlardaki travmalar hâlâ devam ediyor.”

SAYILAR GİZLENİYOR

Depremin sosyal etkileriyle birlikte intihar oranlarının arttığına dikkat çeken SES Şube Başkanı Aydın, şu bilgileri verdi:
"Net veriler paylaşılmıyor ama ulaştığımız verilere göre, deprem sonrasında bir yıl içinde 187 intihar girişimi yaşandı. Bu girişimlerin ne kadarının ölümle sonuçlandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Depremin etkileri silinmedikçe, bu tür olayları daha fazla göreceğiz."

Aydın, ayrıca madde kullanımı, fuhuş, intihar, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet oranlarının arttığını belirterek, bu sorunun ciddiyetine rağmen yeterince dikkate alınmadığını vurguladı.
“Sağlık altyapısı Kovid-19 sürecinde zaten zayıflamıştı, şimdi ise depremle tamamen çökmüş durumda. Adıyaman’da sağlık altyapısının hızla güçlendirilmesi gerekiyor. Adıyaman, depremle birlikte adeta bir engelli kentine dönüşmüşken, fizik tedavi poliklinikleri eski kapasiteleriyle çalışıyor. Bu merkezlerin bir an önce açılması şart.”

600 BİN KONUT RİSK ALTINDA

Çevre Bakanı Murat Kurum, Ankara’da düzenlenen bir deprem sempozyumunda, olası İstanbul depremiyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
“İstanbul’un mevcut durumu, yeni bir büyük depremi kaldıramaz. İstanbul’da 600 bin konut, her an yıkılma riski taşıyor. Herkes, kişisel çıkarlarını bir kenara bırakmalı ve milletin ortak sorunlarına odaklanmalıdır.”

İMAMOĞLU: ÇEYREK ASIRDIR YÖNETİYORSUNUZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre Bakanı Kurum’un açıklamalarına tepki gösterdi:
“Çeyrek asırdır ülkeyi yöneten zihniyetin, bu ülkeye katacak bir şeyi kalmamıştır. Türkiye’nin başta deprem ve afet hazırlıkları olmak üzere, tüm sorunlarına hızlı ve akılcı çözümler üretecek yeni bir yönetime ihtiyacı var. Milletin sabrı tükenmiş durumda. Seçim zamanı geldi.”