Bu haber inkar edilemeyecek gerçekler içermektedir...
(demokrasigazetesi.com) İSTANBUL
Televizyon tarihinin ilk yıllarından beri dünyada dizi sektörü önemli yer tutuyor. Türkiye'de son 10 yılda sayısız diziler çekiliyor. Türk dizileri ihraç edilerek yurtdışında özellikle de Arap ülkelerinde büyük rağbet görüyor.
Peki yıllarca dile getirilen ama bir türlü çözüme kavuşturulmayan dizi ve set çalışanlarının sorunları neden halen devam ediyor.
Aslında yapılan bazı eylemler oldu. Bu eylemlerin sonucunda en karlı çıkan ise oyuncular oldu. Set çalışanları uzun çalışma saatlerinden şikayetçi olmuşlardı. Bu uzun çalışma saatleri için de herhangi bir mesai ücreti almıyorlardı. Oyuncuların da destek verdiği bu eylemlerde yapımcılar oyuncuların maaşlarını artırdı.
Ama günümüzde bir dizi çalışanı sezon finaline giden bir projede yazın zorunlu tatile giriyor. haliyle bölüm başı ücretlendirme olduğu için yazın başka bir proje bulamazsa işsiz kalmış olup yeni sezonu bekliyor. Tabi bu süre zarfında sözleşmeden dolayı sigortası da ödenmiyor.
Bir dizi setinde 1 saat bulunup her şeyi gözlemlemek aslında mümkün. Peki özetlersek neler oluyor diye;
Önce set ekibi geliyor. Bütün ekipmanı çekim yerinde senaryoya göre hazır ediyor. Bu sırada yönetmen geliyor ve kontrolleri yapıyor. fgr diye kısaltılan figüranlar (yardımcı oyuncular) giyinip hazırda bekliyorlar. Oyuncuların bazıları da kostümlerini giyip rollerine çalışıyor. Henüz başrol oyuncuları ortada yok. Onlar da karavanda hazırlanıp herşeyin hazır olmasını bekliyorlar. Yönetmen yardımcıları seti ve oyuncuları koordine ederken güne en erken başlayan sanat personelleri de dekor, senaryoda yazılan yiyecek içecek vb. şeyleri hazırlayıp yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu arada yönetmen gerçekten çok önemli. iyi bir yönetmen sadece sahneleri değil set ekibinin de oyuncuların da enerjisini yüksek tutabilirken, kötü olarak adlandırılan yönetmen bunlardan birini eksik yapıyor demektir. Bir dizide eksik birşeyler de varsa ne yazık ki uzun ömürlü olmuyor. Bomba oyuncular da olsa , iyi bir bütçe de olsa, iyi bir set ekibi yoksa mutlaka reytinglere yansıyor. Bunun farkında olabilen yapımcılar da iş verme konusunda bu yüzden biraz acımasız olup piyasada referansı iyi olan emekçilerle çalışmak istiyor. Bunların başında da da iyi bir görüntü yönetmeni, iyi bir yönetmen, iyi bir ışık şefi, iyi bir kurgu yönetmeni ve kurgu ekibi geliyor.
Set içersinde de alınan ücretler kendini belli ediyor. Misal, başrol içeri girer girmez kral gibi geliyor. 1. Yönetmen de oldukça havalı, 2. yönetmenden itibaren mütevazilik baş göstermeye başlıyor. Yan oyuncular da fena ücret almıyor gibi duruyorlar. Set çalışanları ise bir an önce bitse de eve gidip yatsak havasındalar. Ancak oyunu iyi veremeyen oyuncular varsa setin çekim süresi uzayıp gidiyor. Bu arada figüran olarak sete getirilen yardımcı oyuncular ajanslarından 100 - 150 TL arası ücret alıyorlar. Sette eğer ki beğenilmeyen bir oyuncu varsa genellikle diğerleri için dedikodu malzemesi oluyor. Aslında en başta set çalışanlarının haklarının verilmediğinden bahsetmiştik. Değişen bir şey yok. Yine başrol dahil herkes uzun saat çalışıyor tek fark oyuncular bu çalışmanın karşılığını alabilirken, diğerleri yine eski usul enflasyon oranında zamla yetinerek işlerine devam ediyorlar. Tabi personeline maaş ödeyemeyen TV kanalı diziye ödeyecek parayı bulupta diziyi yayından kaldırmazsa...