Siyaset, Mafya, Borsa ve Bir Borsacının Sırlarla Dolu Cinayeti
Tarih Tekerrüden İbarettir
1994 yılı BİST yatrımcılarını karşılaştığı ilk derin krizdi, batan bankalar, aracı kurumlar, patlayan döviz kurları finansal kuruluşlarda derin yaralar bırakmıştı. Emekleme dönemindeki BORSANIN o tarihteki piyasaya hakim aktörleri genellikle bankerler ve bankerler yanında yetişmiş çıraklardı.
1995 yılı yaşana krizin bir sonucu mu bilinmez? Ama ülkede taşların yerinden oynadığı bir dönemdi, faili meçhul cinayetler, rol değişikleri, servet transferi ve borsa siyaset ilişkisinin artması,
Kriz işte, aşmak için devletinde kurumların da paraya ihtiyacı var, siyasetçinin borsaya borsanın da siyasetçiye ilgisinin ilk defa duyulduğu yıllar ve herkes ak/kara paranın peşinde.
Türkiye’nin ilk ve tek kadın Başbakanı ve ekonomist ‘’sarışın leydi’’ Tansu Çiller de bugün olduğu gibi devletin BORSAYA önemini bilen biri, piyasa ve kamu yakın ilişkide
Galatanın banker odalarından ofislere taşınan borsacıları piyasa bilgisine ihtiyaç var.
Onlardan birisi İSMAİL YENER KAYA o tarihte diplomalı beyaz yakalılar yok, borsacıya kız bile verilmeyen günler. Banker ve çıraklarından devşirme aracı kurum sahipleri ile oluşturulan organize piyasalar, meslek hayatına Cezavi Müdürü olarak başlayan Yener Kaya profili ise biraz daha farklı. SAİNT BENOİT Lisesi , İ.Ü.EDEBİYAT FAKÜLTESİ mezunu ve İSLAM ENSTÜTİTÜSÜ MASTERLI yemeyi içmeyi seven bir borsacı.
Koç Holing Deneyimli Kestelli’nin Talebesi
Eğitimli borsa komisyoncusu, 1987 yılında ‘’Borsa Komisyoncu’’lugu ile yenilenmiş Bist’te yerini aldıktan sonra Yener Kaya Menkul Değerler AŞ’yi kuruyor.
Dönem onların dönemi, düzenlemiş piyasada piyasa gelişsin diye dokunulmayan borsacılar ama 1994 krizine kadar! Kriz bu borçlanan, batan, halının altına süpüren…
Herkesin yolunu kesiştiği yıllar kara para, devlet, mafya, borsa roller değişiyor.
Ankara Borsa’ya, Borsa Ankara’ya İlgi Duyuyor
Doğru Yol Partisi(DYP)’nin 3 borsacı milletvekili adaylarından İSMAİL YENER Kaya İstanbul 1.ci bölgeden 13 sıra adayı oluyor.
İddialara göre 1994 krizinin bıraktığı enkaz altında kalan ve şımarıklığı, rahatlığı ile tanınan Yener Kaya’nın karalar bağladığı ve ‘’ya batarım ya çıkarı’’moduna soktuğu Yener Kaya’nın son umudu MECLİS olmuş.
Söylenti çoktu; açıga satış nedeni ile milyonlar kaybettiği (o dönem müşteri hesapları lmadıgından, havuz müşteri hesapları aracı kurum sahiplerince keyfi satılabiliyordu),bankalarda ‘’kredili işlem’’ için aldığı borçları ödeyemedigi, piyasaya borçları olduğu vs
Ve Meslis’e Umul Yolculuğu Veda İle Son Bulur
31 Kasım 1998 tarihinde Tansu Çiller Ankara‘da milletvekili aday adayları ile bir toplatı yapar, toplantıya 3 borsacı adayından biri olan YENER KAYA da katılır.
Ankara’da Tansu Çilerin milletvekili adayları ile yapılan toplantıdan sonra Ankara dönüşünde Mahmutbey Kavşağında İstoç karşısında otomobilinin içinde ,elleri kolları direksiyona baglı halde yakılarak öldürülmüş şekilde cesedi bulunur.
İlk anda, Yener Kaya’nın borçlulardan kurtulmak amaçlı senaryo olduğu dedikodusu yayılsa da , 2500 dereceye dayanıklı porselen dişinden dişçisinin destegi ile kimliği tesbit ediliyor ve ölümü kesinleşiyor.
Ölümü ile ilgili; Nesim Maliki’nin portföyü, yasak aç, alacaklılar vs bir sürü hikaye bırakıyor.
Ancak sonuç;
Bir cinayet bir çok iddia ,sıfır sonuç ,reddedilen miras
3.000 müştesi olan Yener Kaya’nın sık sık ekonominin gidişatından şikayetçi olduğu öne sürülürken bir akşam yemeğinde söylediği sözlerle yazının ilk kısmını kapatalım
‘’Ekonomi iyi değil. Biz bile BORSA’da çevirmek yerine 1.5 triyonu faize yatırdık, yüzde 105 faizle bu ekonomi nasıl ayakta durur’’